Marea Britanie şi UE au ajuns la un acord privind reglementările comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord

Radiojurnal; Realizator: UE şi Marea Britanie au ajuns ieri la un acord care, dacă va fi ratificat, va pune capăt disputelor privind reglementările comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord. Disputele respective amenințau nu doar acorduri mai vechi privind Brexitul dintre Londra și Bruxelles, ci și procesul de pace din Irlanda de Nord, în condițiile în care, dacă nu se ajungea la înțelegere, exista riscul reluării controalelor la granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Aura Neag transmite din Londra.
Reporter: Pe un ton cordial, rar întâlnit de la referendumul Brexit, Rishi Sunak şi Ursula von der Leyen au anunțat ceea ce părea imposibil: o nouă înțelegere care să simplifice comerțul cu Irlanda de Nord în cadrul Regatului Unit și, în același timp, să protejeze piața comună a Uniunii. Dacă acest acord va fi aprobat, schimburile de produse vor fi mult mai ușoare, mai ieftine și mai rapide.
Rishi Sunak: Regatul Unit și Uniunea Europeană au avut probleme în trecut, dar suntem aliați, parteneri comerciali și prieteni. Acesta este începutul unui nou capitol în relația noastră.
Reporter: Irlanda de Nord rămâne în Piața Comună a Uniunii, ceea ce face ca disputele comerciale să fie judecate de Curtea Europeană de Justiție. Însă și aici cei doi lideri susțin că noul acord oferă un compromis. Urmează acum ca noul acord, care este un text legal, să fie analizat în detaliu de forțele politice din Marea Britanie înainte de a intra în dezbaterea Parlamentului./avladucu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 februarie)