This handout picture provided by Iran's Department of Environment on February 27, 2023 shows the Asiatic cheetah "Pirouz" at a habitat in Tehran. - The last survivor of three endangered Asiatic cheetah cubs born in captivity in Iran died in hospital on February 28 from kidney failure, state media reported. (Photo by - / Iranian Department of Environment / AFP)

Unul dintre ultimii gheparzi asiatici din lume a murit marți, 28 februarie, în Iran, provocând un val de tristețe în rândul iranienilor care se îndrăgostiseră de această tânără felină născută în captivitate în 2022.
„Pirouz, care a fost internat la Spitalul Veterinar Central pentru insuficiență renală joi, a murit după ce a fost supus unei dialize”, a informat agenția oficială de presă IRNA. „Suntem foarte întristați de pierderea lui Pirouz și de eșecul tuturor eforturilor de a-l salva”, a scris șeful spitalului, dr. Omid Moradi.
Tânărul Pirouz („victorios” în persană) a devenit o mândrie națională încă de la nașterea sa, în mai 2022, într-un refugiu din estul Iranului. Acest eveniment a fost salutat într-un moment în care când în Iran mai erau doar o duzină de gheparzi asiatici, o specie în pericol critic de dispariție, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN).
De la internarea lui, mulți internauți și-au exprimat emoția pe rețelele de socializare. „Pirouz este singura sursă de fericire pentru Națiune”, a subliniat unul dintre ei pe Twitter. Alții au spus că se tem de „dispariția” definitivă a subspeciei „Acinonyx jubatus venaticus”, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de ghepard asiatic sau ghepard iranian, în cazul morții lui Pirouz.
Ghepardul este cel mai rapid animal din lume și poate atinge o viteză de 120 km/h. Încă se găsește în părți din Africa de Sud, dar practic a dispărut din Africa de Nord și Asia. Iranul, una dintre ultimele țări din lume în care gheparzii asiatici trăiesc în sălbăticie, a lansat un program de conservare susținut de Națiunile Unite în 2001.
(www.lefigaro.fr – 28 februarie)/rcostea