Biopsia lichidă – noua metodă care permite diagnosticarea prematură a cancerului de sân cu doar o picătură de sânge

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Biomedicală din Malaga și de la Platforma de Nanomedicină (Plataforma IBIMA BIONAND) au dezvoltat o metodologie nouă pentru depistarea precoce a cancerului de sân printr-o singură probă de sânge. Această nouă metodă, neinvazivă, constă în analiza ADN-ului prin secvențiere masivă, care permite detectarea prezenței ADN-ului eliberat de celulele tumorale în sânge.
Proiectul, care are sprijinul Fundației Unicaja, al Ministerului Regional al Sănătății și Consumului, al Alianței Roche-Andaluzia și al Asociației Spaniole Împotriva Cancerului, a fost condus de cercetătorul Iñaki Comino-Méndez și coordonat de Emilio Alba, șeful departamentului de profil al Unității de Management Clinic Oncologic Intercentric din spitalele universitare Regional de Málaga și Virgen dinVictoria.
Iñaki Comino-Méndez explică că, folosind această nouă tehnologie, au fost analizate probe de sânge, înainte de orice intervenție medicală, de la 75 de paciente care au prezentat mamografii cu indicații de cancer mamar. Rezultatele arată că „prezenţa unei mutații tumorale detectabilă în sânge înseamnă că această femeie are o probabilitate de 86% să aibă o tumoare la sân”.
Acest tip de metodologie de diagnosticare are multiple avantaje, cum ar fi faptul că permite obținerea de mai multe informații despre cancer decât printr-o biopsie convențională de sân a unei singure părți a tumorii. Cercetătorul subliniază că „este un instrument foarte puternic pentru detectarea tumorilor la indivizii asimptomatici și cheie în alegerea celei mai potrivite terapii pentru fiecare pacient”. În plus, adaugă el, „va fi foarte important pentru pacienți datorită capacității sale de depistare precoce a bolii și, în consecinţă, a tratamentului său precoce”.
Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femei din întreaga lume. Mamografiile permit efectuarea unor programe de detecție precoce și numai atunci când sunt detectate imagini anormale se efectuează o biopsie a sânului.
Această nouă metodă de diagnostic, denumită biopsie lichidă, este o alternativă la metodele actuale, cu risc redus și mai eficientă pentru paciente, subliniază cercetătorii responsabili de proiect, care sunt membri ai Centrului de Cercetare Biomedicală a Rețelei Cancerului (CIBERONC), aparținând Institutului de Sănătate Carlos III (ISCIII).
Iñaki Comino-Méndez are sprijinul Premiului Carmen Lavigne 2019 și 2020, pe lângă Grantul Postdoctoral 2019, toate prin Asociația Spaniolă Împotriva Cancerului.
Emilio Alba este, de asemenea, profesor la Universitatea din Malaga, director științific al Centrului de Cercetare Medicală și Sanitară (CIMES) și cercetător responsabil al grupului „CIMO 1. Cercetare clinică și translațională în cancer” al IBIMA Plataforma BIONAND. (www.20minutos.es – 1 martie)/rcostea