România susține obținerea neutralității climatice a UE până la jumătatea acestui secol

„Radiojurnal” – Realizator: Laurenţiu Văduva – România susține obținerea neutralității climatice a Uniunii Europene până la jumătatea acestui secol. Astfel, prin Planul Național Integrat de Energie și Schimbări Climatice, țara noastră are ca țintă ca până în anul 2030 să atingă o valoare de minim 30,7% surse regenerabile în total volum producție de energie. Ce strategie are România pentru a-și îndeplini obiectivele, a aflat redactorul RRA, Iulian Olescu.
Reporter: Prezent la o conferință de specialitate, organizată de Club Antreprenor, secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan a subliniat că se urmărește dezvoltarea sistemului energetic național pe partea de producție, unde am fost deficitari în ultima perioadă, pe trei direcții principale.
Dan Drăgan: Dezvoltarea surselor de energie care folosesc surse regenerabile, producția din surse eoliene, fotovoltaice, biomasă, biogaz, energie hidro, pentru a putea avea un echilibru în producția de energie din surse regenerabile. Totodată, urmărim continuarea și dezvoltarea capacităților de producție din surse nucleare, continuarea unităților trei și patru de la Cernavodă și potențiala realizare a unei capacități de producție din surse nucleare care să aibă la bază capacitățile mici, modulare.
Reporter: Dan Drăgan a adăugat că a treia direcție vizează gazul, care va reprezenta până în 2050 un combustibil de tranziție, urmărindu-se realizarea unor capacități noi, eficiente, care să fie pregătite pentru utilizarea mixului de gaz și hidrogen. În ceea ce privește prețurile energiei, el a subliniat că prin măsurile adoptate, acestea au fost ținute la un nivel sustenabil atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii industriali. La rândul său, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, a precizat că, deși din aprilie tarifele de transport și distribuție vor fi, cel mai probabil, majorate, prețurile plafonate ale energiei vor rămâne la același nivel./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 martie)