2023.03.06

A törvényhozás e heti napirendjéről

A Parlament a héten szavaz az Állandó Választási Hatóság új elnökéről. A szolgálati nyugdíjak reformja is a törvényhozás napirendjén marad, tekintettel arra, hogy ez egy olyan célkitűzés, amelyre Románia kötelezettséget vállalt az Európai Bizottság előtt – közölte ma a közszolgálati rádió.

A szenátusban a parlamenti bizottságok vitatják meg azt a törvénytervezetet, amely a szolgálati nyugdíjakra fordított kiadásokat hivatott csökkenteni. A testület jelenleg a Pénzügyminisztérium költségvetési költségvetési hatástanulmányát várja. A jogszabályt, amely az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) egyik célkitűzése e hónap végéig el kell fogadni, ellenkező esetben Románia fontos európai alapok elvesztését kockáztatja. Ebben az összefüggésben Marius Budăi a Szociáldemokrata Párt (PSD) által jelölt munkaügyi miniszternek tájékoztatnia kell a nyugdíjreformról a képviselőket és a szenátorokat.

A Képviselőházban ma 16 órakor vitatják meg a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Jobboldal Ereje (Forţa Dreptei) által benyújtott parlamenti indítványt a munkaügyi miniszter ellen, akit azzal vádolnak, hogy nem dolgozott ki tisztességes tervet a szolgálati nyugdíjak eltörlésére. Adrian Câciu pénzügyminisztertől azt várják, hogy magyarázatot adjon arra, hogy Románia költségvetési hiánya miért ért el a rekordszintet, és a finanszírozási költségek miért a tartoznak az Európai Unióban a legmagasabbak közé. A szenátusi USR-frakció szerint, amely ezt a meghallgatást kezdeményezte, a pénzügyminiszternek tisztáznia kell azt is, hogy mely vállalatokra fogják alkalmazni a szolidaritási adót. (Radio România Actualităţi)

Bukarest járul hozzá a legnagyobb mértékben a bruttó hazai össztermékhez

Ezt a Bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara sajtóközleménye tartalmazza. A fővárosban termelik meg Románia GDP-jének, 24,7%-át. A sorrendben Kolozs megye következik 5,2%-kal, Temes megye pedig 4,8%-kal. A Nemzeti Stratégiai és Előrejelzési Bizottság szerint Bukarest és 13 másik megye 65,5%-kal járul hozzá a nemzetgazdasághoz, míg a fennmaradó 28 megye 34,5%-kal. Az egy főre jutó GDP tekintetében is a főváros áll az első helyen, az országos átlag 256,4%-ával. Kolozsvár, Temes, Brassó, Konstanca, Gorj és Nagyszeben szintén az átlag feletti egy főre jutó GDP-vel rendelkezik, a fennmaradó 35 megye pedig az országos átlag alatt van. Az Eurostat által közzétett adatok szerint Románia GDP-je 2022-ben várhatóan 4,8%-kal nő 2021-hez képest, ami meghaladja a 3,6%-os európai átlagot. (Radio România Actualităţi)

Januárban 5,7%-al nőtt a kiskereskedelem üzleti forgalma az elmúlt év hasonló időszakához képest

A növekedés a fogyasztási cikkek, valamint az élelmiszerek, italok és dohányáruk értékesítésének köszönhető – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adataiból. A fogyasztási cikkek értékesítése mintegy 9%-kal, az élelmiszereké pedig 5,4%-kal ugrott meg. Az üzemanyagok kiskereskedelme a szaküzletekben viszont 0,4%-kal csökkent az előző évhez képest – közölte az NSI. (Radio România Actualităţi)

A mindössze 27 éves Ioana Cristina Goicea hegedűművész, a bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem professzora meghívást kapott a Rádió Hangversenytermébe

2020-ban, 27 évesen a fiatal hegedűművészt, IOANA CRISTINA GOICEA-t kinevezték a bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetem professzorává, amely a világ egyik legrangosabb intézménye a maga nemében. Számos díjat nyert a legnagyobb nemzetközi versenyeken: első díj – Michael Hill Nemzetközi Hegedűversenyen, Új-Zéland, első díja, szintén első díjas lett a Német Zenei Versenyen Bonnban és a rangos Erzsébet Királyné Verseny díjazottja volt Brüsszelben.

  1. március 10-én, pénteken (19.00 órakor) Ioana Cristina Goicea fellép a Rádió Hangversenytermének színpadán, ahol CAMILLE SAINT-SAËNS 3. hegedű- és zenekari koncertjét adja elő a Rádió Szimfónikus zenekarának kíséretében. Az 1880-ban komponált művet Pablo de Sarasate spanyol zenésznek, minden idők egyik legnagyobb hegedűművészének ajánlotta.

Az est második részében LÉO DELIBES francia zeneszerző Coppélia című balettjének zenekari szvitjét hallhatják. A Párizsi Opera színpadán (1870-es ősbemutatója után) az egyik leggyakrabban játszott balett mű Coppélia történetét meséli el, aki műhelyében egy gyönyörű, életnagyságú babát épített, és beleszeret egy falusi fiatalemberbe.

A március 10-i eseményt CRISTIAN OROȘANU vezényli, aki olyan együttesek élén aratott elismerést, mint az Orchestre de Paris, az Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine és a Deutsche Symphonie Orchester Berlin.

A koncert végén a közönséget a Rádió Hangversenytermének előcsarnokába invitálják, ahol Ioana Cristina Goicea hegedűművésszel dedikálja a Rádió által nemrégiben kiadott „Beethoven” és „A zenei Románia örökösei (II)” című albumait.

CRISTIAN OROȘANU szakmai hírnevének köszönhetően már fiatal kora óta jelen van a nagy hazai és nemzetközi színpadokon, olyan híres együttesek társaságában, mint a Rádió Szimfónikus Zenekara, az Orchestre de Paris, az Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine vagy a Deutsche Symphonie Orchester Berlin, szenvedélyesen szereti a szimfonikus repertoárt és az opera világát egyaránt. Jelenleg a Brassói Filharmonikusok állandó karmestere.

Pályafutása harmonikusan ötvözte a nemzetközi karrierjét olyan csúcszenekaroknál, mint a zürichi Tonhalle vagy a BBC Scottish Orchestra, és a vidéki tevékenységét, a bukaresti „George Enescu” Filharmónia, a jászvásári „Moldova” vagy a kolozsvári „Transilvania” vezényletével. Meghívásokat kapott a nagyszebeni, brüsszeli, nagyváradi és strasbourgi filharmonikus zenekarokhoz, Marosvásárhelyre vagy Portóba is.

A franciaországi nagy hagyományokkal rendelkező Lamoureux zenekar példáját követve Cristian Oroșanu részt vett egy fiatal zenekar (Hyogo PAC Orchestra) elindításában Japánban, és új zenekart alapított Romániában: a Kamerata Kronstadtot, amely Brassóban és az ország különböző fesztiváljain koncertezik. Cristian Oroșanu elnyerte a román zenekritikusok díját és a dániai „Malko” nemzetközi karmesterverseny 2. díját.

IOANA CRISTINA GOICEA Európa, Ázsia, Amerika, Új-Zéland és Ausztrália neves koncerttermeiben lépett fel, többek között a Concertgebouw Amsterdam, a Konzerthaus Berlin, St. Martin-in-the-Fields London, Melbourne Recital Centre, Wiener Konzerthaus, Bozar Brüsszel, Meistersingerhalle Nürnberg, Queen Elisabeth Hall Antwerpen, Shanghai Concert Hall és mások.

Szólistaként fellépett a Belga Nemzeti Zenekarral, a Nürnbergi Szimfonikusokkal, az NDR Radiophilharmonie Hannoverrel, a Staatskapelle Halléval, az Orchestre Royal de Chambre de Wallonie-val, az Auckland Philharmoniával, az Indianapolis-i Szimfonikusokkal, az Antwerpeni Szimfonikusokkal, a Bonni Beethoven Zenekarral, a Baden-Badeni Filharmonikusokkal stb.

A fiatal hegedűművésznőnek szólókarrierje mellett a kamarazenélés is szenvedélye. Neves kamarazenei fesztiválokon és akadémiákon lépett fel: Verbier Akadémia, Hitzacker Fesztivál és Akadémia, Heidelberger Frühling Akadémia. 2015-ben Andrei Banciu zongoraművésszel együtt elnyerte a 2. díjat és a fiatal duónak járó díjat a „Premio Trio di Trieste”-t a nemzetközi versenyen Olaszországban.

Ioana Cristina Goicea Bukarestben, zenész családban született 1992-ben. Édesanyja, Cristina Anghelescu hegedűművész és nagyapja, Aurelian Anghelescu hegedűtanár irányításával kezdett hegedülni.

Tanulmányait Bukarestben a „Dinu Lipatti” Zeneművészeti Szakközépiskolában, a hannoveri Zene-, Színház- és Médiaegyetemen, a lipcsei „Felix Mendelssohn Bartholdy” Zeneművészeti Egyetemen és a rostocki Zeneművészeti és Színházi Egyetemen végezte.

Az elmúlt tíz évben Johanna Cristina a hamburgi Német Hangszeralap (Deutsche Stiftung Musikleben) támogatását élvezte. J.B. hegedűn játszik. Vuillaume hegedűt, amelyet egy nagylelkű magánadományozótól kapott kölcsön, valamint Jürgen Manthey (Leipizig, 2021) modern hegedűjét.

A koncertet élőben közvetítik az éterben – a Radio România Cultural és a Radio România Muzical összes frekvenciáján – és online is a két rádióállomás honlapján.

Jegyek a Rádió Hangversenytermének jegypénztárában (tel. 021 314.68.00) vásárolhatók. A jegypénztárak nyitvatartási idejéről a www.orchestreradio.ro hivatalos honlapon tájékozódhatnak. Jegyek online is kaphatók az iabilet.ro oldalon. Jegyek kaphatók továbbá a Flanco üzletekben, a Rompetrol benzinkutakon, az Unirii 1 metróállomáson, a “Muzica” üzletekben, az IQ BOX, az Uman és a Selfpay terminálokon. Online fizethet kártyával, Paypalon keresztül, Sodexo kulturális jegykártyával, a Vodafone vagy Orange számláján vagy visszatérítéssel a Fan Courier segítségével, az ország bármely pontján.

A “Beethoven” és “A zenei Románia örökösei (II.)” című albumok (CD) megvásárolhatók a Rádió könyvesboltjában és online rendeléssel a kiadó honlapján (www.edituracasaradio.ro). Emellett a terjesztő partnereknél is megvásárolhatók. (Radio România Actualităţi)