Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Fundaţia Terre des hommes a lansat în Bucureşti un centru dotat cu tehnologie 3D, de creaţie şi învăţare prin joacă, special pentru copii şi tineri (7-18 ani). Centrul de Rezilienţă şi Inovare (RIF) din Bucureşti îşi propune să contribuie într-o manieră atractivă la incluziunea copiilor sau tinerilor ucraineni şi pregătirea celor români pentru un viitor potrivit secolului XXI. Activităţile din Centru se desfăşoară în cadrul unui proiect de sprijin pentru copiii ucraineni şi familiile lor, implementat în parteneriat cu UNHCR – Agenţia ONU pentru Refugiaţi şi Swiss Solidarity. Atelierele gratuite au fost concepute cu scopul de a-i provoca pe copii şi tineri să abordeze subiecte relevante pentru ei, cum ar fi prietenia, toleranţa, exprimarea emoţiilor, şi de a le exprima ulterior în cadrul unor proiecte creaţie proprie. Centrul apare în completarea activităţilor Fundaţiei Terre des hommes din ultimele 12 luni, care au inclus sprijinul psihosocial oferit copiilor şi tinerilor ucraineni, respectiv protecţia echilibrului mental şi bunăstării psiho-sociale, alinarea suferinţei cauzate de război şi dezrădăcinare.

De la începutul războiului, nevoile familiilor de refugiaţi ucraineni s-au schimbat. Ne adaptăm activităţile la nevoile familiilor care vor rămâne în România pentru o perioadă mai lungă de timp, spune Radu Răcăreanu, Manager de Program al Fundaţiei pentru răspunsul în situaţii de urgenţă în România.

De la începutul războiului în 2022, Terre des hommes România a răspuns nevoilor imediate ale copiilor, tinerilor şi mamelor care sosesc în România, fie că acestea vizau protecţia, sănătatea mintală, sprijinul psiho-social sau asistenţa individuală personalizată. Fundaţia a oferit asistenţă socială familiilor ucrainene fie individual, fie în parteneriat cu centre rezidenţiale pentru refugiaţi şi alte ONG-uri şi a sprijinit în total peste 13.000 de ucraineni (părinţi şi copii) ajunşi în România. În ţară şi în Bucureşti au fost organizate sau create pe parcursul anului 2022 o şcoală de vară, tabere de agrement în mai multe locaţii, evenimente de socializare şi incluziune, ateliere care să dezvolte talentele copiilor şi să-i încurajeze să-şi continue educaţia. Echipele Terre des hommes România au oferit familiilor ucrainene şansa de a se conecta cu comunitatea română, oferindu-le mijloacele de a se ocupa de problemele practice. Totodată, au informat constant şi periodic părinţii despre opţiuni educaţionale pentru copiii lor, aşa încât să prevină orice întrerupere a educaţiei.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.