372 de miliarde de lei a colectat ANAF în 2023

Agenția Națională de Administrare Fiscală a colectat anul trecut venituri totale de peste 372 de miliarde de lei, cu 61 de miliarde mai mult decât în anul precedent.

În același timp, inspectorii antifraudă au înaintat organelor de urmărire penală aproape 200 de acte de sesizare pentru prejudicii de peste 500 de milioane de lei.

Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a precizat că anul trecut agenția a atins toate cele șase jaloane prevăzute în PNRR. Printre ele se numără: depășirea cifrei de un milion de persoane juridice înrolate în spațiul privat virtual, cooperarea cu Inspecția Muncii pentru combaterea muncii la negru și intrarea în vigoare a regimului juridic privind clasificarea contribuabililor pe criterii de risc. Lucian Heiuş a explicat modul în care se vor desfășura de acum încolo controalele Fiscului.

Lucian Heiuş: Orice contribuabil va fi analizat pe baza unor criterii de risc. Se va stabili risc mare, mediu sau mic, va fi notificat și i se va spune: n-ai îndeplinit asta, asta și asta, riscurile pe care le are din punctul nostru de vedere. După primirea acestei notificări de conformare, are la dispoziție 30 de zile în care poate să-și rezolve problemele pe care le are și să-și elimine riscurile și atunci nu va mai începe inspecția fiscală. Fie că va depune declarațiile rectificative și va achita sumele pe care noi le estimăm că nu le-a achitat, fie că va veni și va clarifica riscurile pe care noi le-am identificat.

Dacă nu va face acest lucru în cele 30 de zile, i se va emite avizul de inspecție fiscală. Va avea la dispoziție un număr de 15 zile în care poate să vină să facă această clarificare și eliminare a riscurilor pe care le are și nu va începe controlul propriu-zis. Dacă nu va face nici acest lucru, se va intra în inspecția propriu-zisă, desfășurându-se după mijloacele clasice./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie