Femei celebre: Cyd Charrise, o mare dansatoare a Hollywood-ului

Context

            Pe 8 martie 1922 se năștea Cyd Charisse (Tula Ellice Finklea), cea care avea să devină o mare actriță și dansatoare americană. Cyd Charisse (Tula Ellice Finklea), s-a născut în Amarillo, Texas. Era fiica lui Lela (născută Norwood) și Ernest Enos Finklea Sr, care era bijutier. Porecla ei „Sid” a fost luată de la fratele ei mai mare, Ernest E. Finklea Jr., care a încercat să spună „surori” (sisters în engleză).  Mai târziu, s-a ortografiat „Cyd”, de către Arthur Freed.

Viața lui Cyd Charisse

 

            A fost bolnăvicioasă de mică, motiv pentru care a început lecțiile de dans la șase ani, pentru a-și dezvolta forțele după o criză de poliomielita. La 12 ani  a studiat baletul la Los Angeles cu Adolph Bolm și Bronislava Nijinska, iar la 14 ani a dansat în Ballet Russe de Monte-Carlo ca „Felia Siderovași, iar mai târziu, „ Maria Istomina”. A studiat la Hollywood Professional School.

Recuperată după poliomielita din copilărie Charisse a intrat în lumea filmelor în anii 1940.

Rolurile ei au pus în lumină abilitățile de dansatoare, având pelicule cu Fred Astaire și Gene Kelly.

Dar nu de la început a avut succesul așteptat. Primele filme,” Escort Girl” (1941) sau  scurtmetrajul pentru Warner Bros, The Gay Parisian (1942) au fost avanpremiera la ce urma. În timpul unui turneu european, s-a întâlnit din nou cu Nico Charisse, un tânăr dansator cu care studiase o perioadă în Los Angeles. S-au căsătorit la Paris în 1939 și au avut un fiu, Nicky, născut în 1942.

            Declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial a dus la destrămarea companiei de balet, iar când Charisse s-a întors la Los Angeles, David Lichine i-a oferit un rol de dans în filmul lui Gregory Ratoff ”Something to Shout About” (1943), la Columbia. Acest lucru a adus-o în atenția coregrafului Robert Alton – care îl descoperise și pe Gene Kelly – și în curând s-a alăturat Metro-Goldwyn-Mayer, unde a devenit dansatoare-balerină MGM.

            La MGM, Charisse a avut câteva roluri: în ”Mission to Moscow” (1943) (ca dansatoare de balet) și ”Thousands Cheer” (1943). A fost împrumutată de Warner pentru ”In Our Time” (1944), unde a jucat tot un rol de balerină.

Dansează și în  ”Ziegfeld Follies” (produs în 1944 și lansat în 1946), alături de Fred Astaire. Feedback-ul a fost foarte bun și, astfel, Charisse a primit primul ei rol de discurs, unde a jucat și cu Judy Garland, în filmul din 1946 ”The Harvey Girls”.  Urmează ”Three Wise Fools” (1946) și apoi dansează cu Gower Champion pe „Smoke Gets in Your Eyes” în ”Till the Clouds Roll By” (1946). De asemenea, a avut un rol secundar în musicalul ”Esther Williams Fiest”a (1947).

Photo taken circa 1956 of US actress Cyd Charisse relaxing in betweens scenes of her new MGM film „Meet me in Las Vegas” directed by Roy Rowland. Dancer and actress Cyd Charisse, whose legs were insured for a million dollars in the heyday of the Hollywood musical, died at her home in Los Angeles on June 17,2008 her agent said. She was 87. AFP PHOTO Intercontinentale (Photo by INTERCONTINENTALE / AFP)

         Charisse apare și în ”The Unfinished Dance” (1947), cu Margaret O’Brien, dar filmul a fost un eșec de box office. A avut un rol secundar bun în” On an Island with You” (1948) și a dansat în ”The Kissing Bandit (1948)”. A avut un rol secundar în ”Words and Music” (1948). I se ivește o oportunitate, respective filmul ”Tension” (1950), dar filmul se dovedește și el un eșec de box office. E împrumutată de Universal pentru a juca rolul principal feminin în ”The Mark of the Renegade” (1951). Înapoi la MGM, Charisse e protagonista în ”The Wild North” (1951) cu Stewart Granger, peliculă care se dovedește un mare succes. Deoarece Debbie Reynolds nu era o dansatoare antrenată, Kelly la ales-o Charisse pentru scenele de balet „Broadway Melody” din ”Singin’ in the Rain” (1952).

Photo taken circa 1957 of US actress Cyd Charisse posing in Hollywood for the promotion of her musical film „Silk Stockings”co-starring Fred Astaire based on Cole Porter’s famous stage show. Dancer and actress Cyd Charisse, whose legs were insured for a million dollars in the heyday of the Hollywood musical, died at her home in Los Angeles on June 17,2008 her agent said. She was 87.
AFP PHOTO Intercontinentale (Photo by INTERCONTINENTALE / AFP)

            Filmul avea să fie recunoscut la scurt timp după lansare drept unul dintre cele mai mari musicall-uri ale tuturor timpurilor.  Charisse a avut un rol semnificativ în ”Sombrero” (1953), precum și rolul principal feminin în ”The Band Wagon” (1953), unde a dansat cu Fred Astaire. Criticul Pauline Kael spunnea că „atunci când Charisse își înfășoară picioarele fenomenale în jurul lui Astaire, i se poate ierta totul, chiar și cele trei minute de balet „clasic” și faptul că își citește replicile de parcă le-ar fi învățat fonetic”.[ Filmul a fost un alt reper pentru peliculele clasice, dar nu aduce bani pentru MGM. Cyd Charrise apare în ”Easy to Love” (1953), apoi joacă împreună cu Kelly în filmul cu tematică scoțiană ”Brigadoon” (1954), regizat de Minnelli, din păcate tot o dezamăgire de box office. Preia apoi  din nou rolul principal feminin (alaturi de Kelly) in musicalul  MGM ”It’s Always Fair Weather” (1955).

            Cariera cinematografică nu se oprește. Joacă împreună cu Dan Dailey în ”Meet Me” in Las Vegas (1956) și se alătură lui Fred Astaire în versiunea cinematografică a filmului ”Ciorapi de mătase” (1957), un remake muzical al filmului ”Ninotchka” din 1939, cu Charisse preluând rolul Gretei Garbo. Filmele care au apropiat-o cel mai mult de public au fost ”Singin’ in the Rain” (1952), ”The Band Wagon” (1953), ”Brigadoon” (cu Gene Kelly și Van Johnson, 1954) sau ”Silk Stockings” (1957).  În 1976, Charisse și al doilea soț al ei, Tony Martin și-au scris memoriile comune, intitulate ”The Two of Us” .

            În 1990, Charisse a produs videoclipul cu exerciții ”Easy Energy Shape Up”, destinat persoanelor în vârstă, active. Își face pe Broadway în 1989, în versiunea muzicală a ”Grand Hotel”, în rolul balerinei în vârstă, Elizaveta Grushinskaya. La optzeci de ani, Charisse apare în public ocazional , mai frecvent în documentare care reflectau epoca de aur a Hollywood-ului. Ea a fost prezentată în Cartea Recordurilor Guinness din 2001, din perspectiva „Cele mai valoroase picioare”, deoarece se spune că o poliță de asigurare de 5 milioane de dolari a fost emisă pentru picioarele ei, în 1952.

File picture of late US dancer and actress Cyd Charisse taken on September 11, 1992 at the Deauville American Film Festival, Western France. Cyd Charisse, whose legs were insured for a million dollars in the heyday of the Hollywood musical, died at age 87, at her home in Los Angeles on June 17, 2008, her agent said. AFP PHOTO MYCHELE DANIAU/FILES (Photo by MYCHELE DANIAU / AFP FILES / AFP)

            Pe 9 noiembrie 2006, în cadrul unei ceremonii private la Casa Albă, președintele George W. Bush i-a înmânat lui Cyd Charisse Medalia Națională a Artelor și Științelor Umaniste, cea mai înaltă distinctive oficială din SUA în domeniul artelor.  Charisse a fost internată la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, California, pe 16 iunie 2008, după ce a suferit un aparent atac de cord. A murit a doua zi la vârsta de 86 de ani.

 

Bibliografie

 

Calendar Rador

https://kids.britannica.com/students/article/Cyd-Charisse/625441

https://www.arts.gov/honors/medals/cyd-charisse