REUTERS: România vrea să cumpere tancuri Abrams, afirmă un înalt comandant militar

România vrea să cumpere tancuri Abrams fabricate de General Dynamics, a declarat marți un funcționar din ministerul apărării însărcinat cu achizițiile militare, conform presei.

Statul UE și NATO și-a suplimentat în 2023 cheltuielile militare de la 2% la 2,5% din PIB, ca reacția la invazia rusă din Ucraina.

Țara, care are o garniță de 650 de kilometri cu Ucraina, găzduiește un sistem american de apărare anti-rachetă balistică și, din 2022, un grup de luptă permanent al NATO.

„Suntem în curs de a trimite solicitarea (ministerului) pentru aprobarea preliminară a achiziției unui batalion de tancuri Abrams”, a declarat generalul locotenent Teodor Incicas, citat de Observatorul Militar, publicație a ministerului apărării. Incicas conduce departamentul general de armament al armatei.

Incicas a declarat că achiziția, odată aprobată, se va desfășura prin acord interguvernamental. Orarul achiziției e neclar.

Țări apropiate de Rusia, precum Polonia, Finlanda și Germania, încheie acorduri pentru fabricarea de armament american în Europa, negociază noi contracte și caută să le accelereze pe cele deja existente.

Ministerul român al apărării a semnat în decembrie un acord pentru achiziția a șapte drone Watchkeeper X de la firma israeliană de armament electronic Elbit Systems, cu aproximativ 1,89 miliarde de lei.

România vrea să-și restructureze industria de armament de stat prin investiții în noi tehnologii, vizând creșterea producției și exporturilor în regiune, a declarat în decembrie ministrul român al economiei.

REUTERS (Marea Britanie), 7 martie 2023 – Articol de Luiza Ilie

https://www.reuters.com/world/europe/romania-aims-buy-abrams-tanks-senior-army-official-says-2023-03-07/

Traducere: Andrei Suba/asuba/cciulu