Secretarul general al NATO se întâlneşte cu oficialii din Suedia, Finlanda şi Turcia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg se întâlneşte astăzi, la Bruxelles, cu oficialii din Suedia şi Finlanda, pe de-o parte, şi cu cei ai Turciei, de cealaltă parte, pentru a debloca extinderea blocului militar în Peninsula Scandinavă.

Şeful NATO încearcă să găsească o soluţie în faţa reticenţelor Ankarei de a ratifica mai repede acordul pentru primirea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord Atlantică. Bogdan Isopescu are detalii de la Bruxelles:

Reporter: Finlanda și Suedia au aplicat anul trecut pentru intrarea în Alianță și au primit extrem de repede statutul de țări invitate, iar acum aderea lor este tratată împreună și nu separat. În acest moment, toate statele membre ale Alianței au ratificat în parlamentele naționale acordul pentru primirea celor două, cu excepția Ungariei și a Turciei.

În timp ce oficialii de la Budapesta declară că ratificarea este o chestiune de timp, acordul Turciei ridică semne de întrebare, pentru că aceasta acuză Suedia că are pe teritoriul său militanți kurzi, considerați de Ankara drept terorişti. Mai mult, în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan spune că Suedia nu a făcut eforturi consistente pentru îndeplinirea condițiilor solicitate, șeful NATO, mediator între cele două, declara ieri, la Stockholm, că are toate motivele să creadă că părțile se vor înțelege și că, în final, Suedia și Finlanda vor intra în Alianță.

Jens Stoltenberg declara că aderarea celor două este foarte importantă pentru NATO, pentru că asigură securitate mai mare în nordul flancului estic. Mai mult, cele două state sunt recunoscute pentru calitatea ridicată a armatelor naționale.

În urma discuției de astăzi de la Bruxelles, nimeni nu se așteaptă la tranșarea definitivă a problemei, ci la un pas mai aproape pentru aderarea la pachet a celor două state./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie