Peste 3.000 de medicamente generice ieftine au dispărut de pe piața din țara noastră

Peste 3.000 de medicamente generice mai ieftine au dispărut în ultimii ani de pe piața din țara noastră, deoarece producătorii nu își mai permit să le fabrice la prețurile stabilite de Ministerul Sănătății. Astfel, pacienții români sunt nevoiți să cumpere produse mai scumpe. Președinta Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Simona Cocoș, a explicat cum s-a ajuns în această situație.
Simona Cocoş: Producătorii nu își mai permit să le producă din cauza taxei clawback, prețului care este fixat de minister și inflației, inflație care afectează toate costurile care intră în producția medicamentului. Dacă dispar aceste produse care sunt foarte accesibile ca preț, atunci singura variantă pe care o are un pacient este să ia un produs mai scump. Pierde el și pierde și statul, pentru că trebuie să compenseze un produs mai scump.
Realizator: În aceste condiții, producătorii de medicamente generice cer ajustarea prețurilor cu rata inflației, cel puțin pentru cele care costă până în 50 lei, și alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice. În România sunt de șase ori mai puține astfel de produse decât în Germania și de patru ori mai puține decât în Polonia, ne-a transmis reporterul RRA Adriana Turea./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 martie