Revista presei internaționale – 14 martie

„Pragmatismul și sinceritatea sunt condițiile-cheie ale succesului repurtat de Beijing ca mediator”. Acesta este titlul unui articol de pe prima pagină a oficiosului chinez China Peoples’ Daily. Ziarul dorește astfel să sublinieze succesul diplomației chineze de vinerea trecută, când, cităm, „Iranul și Arabia Saudită au ajuns, în sfârșit, la un acord vizând reluarea relațiilor diplomatice dintre ele”. Același ziar îl citează pe premierul chinez, Li Qiang, care, ieri (luni, 13 martie) ar fi spus că, „înțelegerile, la care au ajuns liderii din SUA și China, în luna noiembrie a anului trecut, trebuie să se traducă prin niște politici și acțiuni concrete”. Am pomenit declarația premierului Li Qiang, întrucât un articol apărut în ziarul american The Wall Street Journal ar părea să îi întărească spusele, iar titlul acestuia ar semnala o știre-bombă: “Chinezul Xi va discuta cu Zelenski, el urmând să se întâlnească și cu Putin săptămâna viitoare”. Ziarul american precizează că “președintele chinez Xi Jinping intenționează să discute cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru prima oară după lansarea războiului din Ucraina, pare-se, după ce, săptămâna viitoare, el va efectua o vizită la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin”.
Desigur, informația, dacă se va confirma, ar fi extrem de importantă și ar putea provoca un oarecare optimism. Dar, cel puțin deocamdată, situația din zonă este alta. “Zelenski nu este un star, ci ucigașul nebun al poporului său”, titrează cotidianul moscovit Pravda. În opinia aceluiași ziar, “primul semn al nebuniei sale este faptul că el întreține cu încăpățânare ,mașina de tocat carne’ din Artiomovsk (numele rusesc al orașului ucrainean Bahmut). “Vestul se folosește de ucraineni șI la spune povești despre viitoare livrări de arme, și face asta pentru că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, îi permite”. Declarația îi aparține lui Oleg Soskin, pe vremuri consilier al fostului președinte ucrainean Leonid Kucima, citat de ziarul moscovit. Dintr-o altă publicație rusă, Izvestia, aflăm că, ieri (13 martie), “președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul cecen, Ramzan Kadîrov, căruia i-a mulțimit pentru participarea luptărorilor ceceni la așa-zisa operațiune specială din Ucraina”. Dar, în Kommersant, un alt ziar rusesc, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, pune lucrurile la punct: “Nu există perspectivele unor negocieri cu Ucraina. Obiectivele stabilite de Rusia în Ucraina nu pot fi atinse decât prin mijloace militare; nu există condiții prealabile pentru ca situația să ia un curs pașnic”, a declarat Peskov, citat de același Kommersant.
Să rămânem însă în Europa, unde nu doar Ucraina se află pe prima pagină a ziarelor. În Franța, cotidianul Le Monde titrează: “Dacă ar fi adoptată o moțiune de cenzură, guvernul premierului Elisabeth Borne ar putea cădea”. Motivul este, bineînțeles, mult disputata reformă a sistemului de pensii, care a stârnit de atâta vreme proteste în toată Franța. “După votul din senat, o altă săptămână decisivă”, titrează și ziarul Le Figaro, pe marginea aceluiași subiect. Iar, în ziarul satiric Le Canard Enchaîné, “ministrul francez al muncii și protecției sociale, Olivier Dussopt, se corectează: ‘Nu am vrut să spun că reforma pensiilor e o politică de stânga, am vrut să spun că este una stângace’. Revista L’Obs subliniază însă că, în privința legii pe tema pensiilor, “săptămâna aceasta e decisivă”, oferind și motivul: “mâine (miercuri, 15 martie), senatorii și deputații trebuie să se întrunească și să ajungă la un compromis pe tema textului legii”.
Mai la nord, în Marea Britanie, premierul Rishi Sunak atrage și el atenția presei. “Rishi Sunak promite să întărească Marea Britanie în fața unor amenințări venite dinspre Rusia și China”, titrează prestigiosul ziar britanic Financial Times. “Rusia și China amenință să provoace pericole și debandadă la nivel mondial”, avertizează premierul Sunak, citat de agenția britanică de presă Reuters. Mai mult, potrivit ziarului german Frankfurter Allgemeine, “Rishi Sunak consideră că procentul de 2% din PIB, pretins de NATO statelor membre, este unul minim, iar el vizează un procent de cel puțin 2,5%”. Dar, potrivit cotidianului Daily Mail, fostul comandant al armatei britanice, generalul Sir Richard Dannatt, nu pare amăgit de afirmațiile dure ale premierului, drept care afirmă că “Sunak se comportă ca un struț în fața pericolelor care pândesc țara, ascunzându-și capul în nisip”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)