2023. március 15

Az Európai Ügyészség egymillió eurós közösségi pénzből elkövetett csalás ügyében nyomoz Bukarestben

Az Európai Ügyészség egymillió eurós informatikai projekttel összefüggésben álló közösségi pénzből elkövetett csalás ügyében nyomoz Bukarestben. Az egymillió euró kedvezményezettjét azzal vádolják, hogy hamis dokumentumokat használt a túlértékelt árak alátámasztására, hogy olyan összegekhez jusson hozzá, amelyek fedezik a társfinanszírozást és biztosítják a nyereségét. A két fő gyanúsítottat a múlt hét végén 24 órára őrizetbe vették, majd 30 napra igazságügyi ellenőrzés alá helyezték, de az európai ügyészek megelőző letartóztatásukat szorgalmazzák, tájékoztatott közleményben az Európai Ügyészség.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Nicolae Ciucă miniszterelnök üzenete a magyar nemzeti ünnep alkalmából

„Aktív közéleti részvételükkel, a kölcsönös tisztelet jegyében együttműködve a román többséggel, gazdag kulturális örökségükkel, hagyományaikkal, valamint a szabadság és demokrácia európai értékeihez való ragaszkodásukkal a romániai magyarok többletértéket jelentenek a társadalom számára”, nyilatkozta szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök a március 15-ei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A miniszterelnök magyar nemzetiségű polgártársaihoz intézett, a kormány sajtóirodája által közzétett üzenetében rámutatott: március 15. lehetőséget biztosít számára arra, hogy üdvözletét küldje a romániai magyaroknak, és kiemelje hozzájárulásukat Románia fejlesztéséhez és modernizálásához.     Megállapította: az elmúlt három évtizedben Románia jelentős előrelépéseket ért el egy demokratikus és befogadó társadalom építése terén, ezt pedig a magyar kisebbségi közösség hozzájárulása is elősegítette.  Nicolae Ciucă kifejtette: a nemzeti kisebbségek kultúrájának, történelmének, etnikai, nyelvi és vallási identitásának támogatása és megerősítése egy érett, demokratikus és európai társadalom jellemzői, Romániának pedig szüksége van minden állampolgár kreatív energiájára, ötletére és inspirációjára, függetlenül az etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól. „Ezen a különleges napon őszinte jókívánságaimat küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, akiknek egészséget, jólétet kívánok! Isten éltesse Önöket!” – zárta üzenetét a román miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Klaus Iohannis államfő Szófiába látogat

A Bulgáriával fenntartott kapcsolatokat szerdán a stratégiai partnerség szintjére emelik. Klaus Iohannis államfő Szófiába utazik, ahol bolgár kollégájával, Rumen Radevvel közös nyilatkozatot ír alá erre vonatkozóan. A dokumentum a kétoldalú politikai dialógus elmélyítését, a két ország közötti összeköttetés és infrastruktúra javítását, valamint az energiabiztonság szavatolását irányozza elő. A  nyilatkozat utal a védelmi és biztonsági együttműködés megerősítésére is, az Ukrajna elleni orosz háború által okozott számos nehézséggel összefüggésben. A megbeszélések napirendjén szerepel a két ország schengeni övezethez való csatlakozása érdekében tett közös erőfeszítések fokozása is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Az oktatási szakszervezetek a napokban több megye prefektusi hívatalának székhelye előtt sztrájkőrséget állnak

Az oktatási szakszervezetek a napokban több megye prefektusi hivatalának székhelye előtt sztrájkőrséget állnak, elégedetlenségüknek adva hangot a fizetések szintje miatt, különösen a kisegítő tanárok és a nem didaktikai személyzet esetében. A szakszervezeti tagok hosszab követelési listát állitottak össze és felhívták a figyelmet, hogy ha nem találnak megoldást követeléseikre, két hónapon belül általános sztrájkba kezdenek.
Az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetsége és a „Spiru Haret” Oktatási Szakszervezetek Szövetsége sürgős megoldást követel a kisegítő oktatók jövedelmének növelésére, az általuk és a nem  didaktikai személyzet által végzett túlórák kifizetésére. A szakszervezeti tagok szerdán Ialomița megyében a prefektúra székházánál állnak sztrájkőrséget, mig csütörtökön Argeș, Buzău, Călăraşi, Dolj és Prahova megyében tartanak hasonló akciót. A tüntetések a jövő héten is folytatódnak, figyelmeztettek az Oktatási Szabad Szakszervezetek Szövetségéhez és a „Spiru Haret” Oktatási Szakszervezetek Szövetségéhez társult szakszervezetek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.15)

Az átlagos nettó fizetés 2023 januárjában elérte a 4 254 lejt, ami 15%-kal magasabb, mint 2022 januárjában

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) jelentése szerint az átlagos nettó fizetés januárban elérte a 4 254 lejt, ami 15%-kal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. Az előző hónaphoz, decemberhez képest azonban a nettó átlagkereset 144 lejjel csökkent. Ez azonban normális csökkenés volt, tekintettel arra, hogy az év utolsó hónapjában az alkalmazottak éves prémiumokat, 13. fizetést és segélyeket kapnak a téli ünnepekre. Az INS adatai szerint a januári nettó átlagkereset csökkenését a termelési kiesések, illetve az alacsonyabb bevételek is meghatározták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.15)

Rozália Gănciulescu – RADOR