Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a afirmăt, într-un interviu acordat Agenţiei naţionale de presă AGERPRES, că România a jucat un rol important în asistenţa umanitară acordată Ucrainei, iar empatia şi generozitatea de care românii au dat dovadă faţă de vecinii lor au fost exemplare.

Am auzit asta de la mulţi dintre refugiaţii cu care am vorbit, am auzit că au fost primiţi foarte bine aici. În primul rând cred că România trebuie să fie lăudată pentru dorinţa de a ajuta refugiaţii. De asemenea, ţin să menţionez cooperarea extraordinară dintre societatea civilă şi guvernul român. Acesta este un exemplu despre importanţa organizaţiilor din societatea civilă şi despre cum acestea pot colabora eficient cu Executivul, în special în momente de criză, a spus Kavalec. România a avut un rol important şi în transportul de cereale din Ucraina, lucru important nu doar pentru Ucraina, ci şi pentru lumea întreagă, datorită cantităţii de cereale din Ucraina destinate ţărilor din lumea a treia. Au existat îngrijorări legate de foamete. România a jucat un rol-cheie, asigurându-se că aceste transporturi vor fi efectuate, a acţionat foarte repede, din nou, un lucru foarte important. De asemenea, domeniul energetic este un alt exemplu, a adăugat Ambasadorul american.

România a jucat un rol important în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina în aceste momente. Cred că în viitor România şi Ucraina vor deveni mai apropiate, datorită acestor legături umane şi acestor noi legături comerciale. Şi cred că, în parcursul Ucrainei către aderarea la UE, vor fi multe oportunităţi legate de reconstrucţie, cooperare, aprofundarea relaţiilor. Vreau să felicit guvernul român şi oamenii pentru modul în care au acţionat în timpul acestei tragedii îngrozitoare, a mai spus Kavalec.

2) O expoziţie cu imagini care prezintă efectele războiului din Ucraina, semnată de jurnalistul AGERPRES Cristian Lupaşcu, poate fi văzută la Muzeul Municipiului Bucureşti. Expoziţia cuprinde fotografii care surprind în imagini efectele războiului din diferite zone şi oraşe ale Ucrainei, precum Borodianka, Irpin, Bucea, Kiev, Harkov, Cernihiv, Jitomir sau Bahmut.

Imaginile, expuse pe gardul muzeului, surprind mai multe etape ale războiului din Ucraina. Expoziţia poate fi vizionată până pe 19 martie. Fotografii realizate de Lupaşcu în teatrele de operaţii au fost expuse la Botoşani (nordul României), Iaşi (nord-est) şi la Cernăuţi.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.