Ordonanţe de urgenţă aprobate în şedinţa de guvern

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Dezvoltatorii imobiliari vor fi obligaţi să instaleze prize de încărcare a maşinilor electrice în blocurile noi de locuinţe, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adopate de guvern. Aceasta este una dintre condiţiile cerute de Comisia Europeană pentru ca România să primească cererea de plată numărul doi din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro. Tot în şedinţa de ieri, executivul a adoptat un alt act normativ, care instituie o schemă de ajutor financiar pentru IMM-uri şi marile companii în vederea construirii de instalaţii de reciclare a deşeurilor. Cu detalii Andrei Şerban:
Reporter: După discuțiile cu Comisia Europeană, guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care prevede, printre altele, ca noile blocuri să aibă la locurile de parcare prize pentru alimentarea mașinilor electrice. Aceeași obligație vor avea și proprietarii clădirilor vechi, dacă aceștia vor face renovări majore. O altă prevedere a ordonanței se referă la scoaterea din funcțiune, din luna iunie a acestui an, a grupurilor energetice Turceni și Rovinari și conservarea lor pentru trei ani. În cazul în care va fi nevoie, aceste grupuri energetice vor fi reutilizate. Guvernul a mai aprobat și o altă ordonanță de urgență, care instituie un ajutor financiar pentru construirea de instalații de reciclare a deșeurilor, după cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă:
Nicolae Ciucă: Un ajutor în valoare de aproximativ 26 de milioane de euro. De acești bani vor beneficia atât IMM, cât și cele mari.
Reporter: De asemenea, guvernul a mai adoptat și o hotărâre, care acordă 235 de milioane de lei organizațiilor minorităților naționale din România, pentru ca ele să-și poată continua activitatea./lcoman/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)