Pentagonul a spus că aviaţia americană va continua să efectueze zboruri în spațiul aerian internațional

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, după încheierea discuțiilor cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, că avioanele militare americane vor continua să efectueze zboruri în spațiul aerian internațional. „Tocmai am terminat convorbirea telefonică cu omologul meu rus, ministrul Șoigu. După cum am spus de multe ori, este important ca marile puteri să fie modele de transparență și comunicare. SUA vor continua să efectueze zboruri și să acţioneze oriunde le permite dreptul internațional” – a spus Austin, miercuri, în timpul conferinței de presă.

Austin a adăugat că drona americană „a efectuat operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional”. „Acest episod periculos face parte dintr-un tipar general de acțiuni agresive, riscante și nesigure ale piloților ruși în spațiul aerian internațional” – a spus secretarul american. „Rusia are obligația de a efectua operaţiuni cu folosirea aeronavelor într-un mod profesionist și sigur” – a spus Austin.

Șeful Pentagonului a refuzat să dezvăluie conținutul conversației cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, dar a dat asigurări că SUA tratează cu seriozitate riscul escaladării situaţiei în jurul Ucrainei. „Nu voi vorbi în numele ministrului Șoigu” – a spus Austin, răspunzând la o solicitare de a dezvălui reacția Rusiei la acest incident. „Fără a intra în detalii, pot să subliniez incă o dată că Statele Unite ale Americii vor continua operațiunile oriunde le permite legea internațională. Noi tratăm cu seriozitate riscul unei posibile escaladări a situaţiei. De aceea cred că este important să menținem canalele de comunicare deschise.” – a adăugat el. „Cred că este foarte important că putem ridica receptorul telefonul și să vorbim între noi. Cred că acest lucru va ajuta la prevenirea greșelilor în viitor” – a adăugat Austin./ssirbu/gpodea

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/17277579

www.tass.ru – 15 martie