foto: presidency.ro

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – România și Bulgaria vor continua eforturile comune pentru adoptarea în acest an a deciziei de aderare la zona Schengen. Președinții Klaus Iohannis și Rumen Radev au susținut că cele două țări acționează responsabil pentru protejarea spațiului de liberă circulație. Șeful statului român s-a întâlnit miercuri, la Sofia, cu omologul său bulgar pentru a stabili o strategie comună legată de Schengen. Corespondentul RRA Oana Bâlă relatează.
Reporter: Șeful statului a subliniat că extinderea nu este legată de migrația ilegală de la frontierele externe ale Uniunii Europene, iar România și Bulgaria și-au exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluțiilor pentru gestionarea acestei provocări.
Klaus Iohannis: Spațiul Schengen se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber în statele Uniunii Europene. Migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva, vorbește despre oameni care ilegal intră în Uniunea Europeană și încearcă să treacă dintr-un stat în altul.
Reporter: La rândul său, președintele bulgar Rumen Radev a afirmat că se vor depune și mai multe eforturi pentru o aderare cât mai rapidă la Spațiul Schengen. El a arătat că în ultimele luni atât România, cât și Bulgaria au luptat împotriva fluxului de migranți ilegali, flux care s-a redus considerabil.
Rumen Radev: Considerăm că această barieră nejustificată, care a fost pusă în fața țărilor noastre, nu trebuie să fie folosită pentru rezolvarea unor probleme interne sau a altor probleme din interiorul Uniunii Europene.
Reporter: Președintele Bulgariei a mai spus că propune Uniunii Europene crearea în țara sa a unui grup de lucru cu reprezentanți ai serviciilor sociale din toate statele care sunt influențate de tranzitul balcanic.
Realizator: Președinții României și Bulgariei au semnat miercuri, la Sofia, și o declarație comună de parteneriat strategic, document ce prevede intensificarea dialogului politic, îmbunătățirea infrastructurii dintre cele două țări și asigurarea securității energetice./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)