Vot final, în Parlamentul de la Chișinău, asupra proiectului de lege prin care sintagma ”limba română” va înlocui ”limba moldovenească”

Realizator: Vot final, astăzi, în Parlamentul de la Chișinău, asupra proiectului de lege prin care sintagma ”limba română” va înlocui ”limba moldovenească” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Relatarea Inei Guțu de la Radio Chișinău începe cu declarația Președintelui Parlamentului Republicii Moldova.
Igor Grosu: Stimați colegi, proiectul 35 din 24.02.2023 votați de 58 de deputați. Felicitări! Cam întârziat votul ăsta.
Reporter: A declarat după procedura de vot, președintele Parlamentului, Igor Grosu. Proiectul prevede înlocuirea sintagmei ”limba moldovenească” cu cea de ”limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Totodată, urmează să fie înlocuite și sintagmele de ”limba oficială”, ”limba de stat” și ”limba maternă” din toate actele normative și documentele oficiale. Sărbătoarea ”Limba noastră” se va numi, și ea, ”Limba română”. Agenția Resurse Informaționale Juridice urmează să asigure în registrul de stat al actelor juridice operarea modificărilor în Constituție și în toată legislația Republicii Moldova. Amintim că atunci când a fost supus votului în primă lectură, la 2 martie, în urmă cu 2 săptămâni, proiectul a provocat altercații și îmbrânceli în Parlamentul de la Chișinău între deputații PAS, autorii inițiativei ,și cei din opoziția socialist-comunistă. Deputații din opoziție au blocat atunci tribuna legislativului preț de câteva minute, încercând să zădărnicească procedura de vot. Votul final din legislativul de la Chișinău vine la 10 ani după ce Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția, care face referire la așa-zisa limbă moldovenească./lbadiu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 martie)