Audieri în comisiile parlamentare de specialitate în cazul intrării în insolvenţă a Euroins

Parlamentul vrea să înţeleagă ce se întâmplă pe piaţa asigurărilor obligatorii RCA, după intrarea în insolvenţă a companiei Euroins, precedată de alte trei mari falimente, de la Astra şi până la City Insurance.

Vor fi audieri mâine, în comisiile de specialitate, iar din opoziţie, USR spune că numai coducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi de vină pentru că a permis asiguratorului să vândă poliţe fără acoperire.

Reporter: Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară este așteptată mâine la comisiile parlamentare de specialitate pentru a da explicații privind retragerea autorizației de funcționare a societății Euroins România, după ce a constatat indiciile stării de insolvență a companiei. Între timp, USR a depus în Parlament o cerere de revocare a președintelui și Consiliului ASF. Liderul formațiunii politice, Cătălin Drulă, susține că actuala conducere ar fi vinovată de falimentul Euroins.

Cătălin Drulă: ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. Evident, niște asigurări care, acum, compania fiind în situația în care e, nu mai au nicio acoperire.

Reporter: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a catalogate populist demersul opoziției și a atras atenția că pentru schimbarea legislației este nevoie ca Parlamentul să înțeleagă ce s-a întâmplat pe piața RCA.

Marcel Ciolacu: Cei 100.000 oameni care au dosar de daune la compania respectivă așteaptă o rezolvare. Este nevoie să aflăm ce nu a funcționat, ce trebuie să înlocuim în legislație, ca astfel de lucruri să se mai repete.

Realizator: Tot mâine, conducerea ASF ar trebui să trimită la Ministerul de Finanţe propunerea de plafonare a preţurilor asigurărilor auto obligatorii la valoarea din martie anul trecut. O astfel de măsură ar urma să aducă tarife mai mici pentru RCA decât cele care sunt în prezent, însă perioada de plafonare ar urma să fie de jumătate de an. O decizia în acest sens ar putea fi luată de guvern la prima şedinţă./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 martie