Dmitri Peskov, despre misiunile dronelor americane deasupra Mării Negre

Zborurile dronelor americane deasupra Mării Negre sunt o dovadă a implicării directe a SUA în conflictul cu Rusia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Săptămâna trecută, o dronă americană s-a prăbușit în mare după ce a fost interceptată de avioane de luptă rusești Su-27, aceea fiind prima întâlnire militară directă cunoscută dintre cele două părți de când Rusia a declanşat războiul din Ucraina, anul trecut. „Este destul de evident ce fac aceste drone, iar misiunea lor nu este deloc o misiune pașnică de asigurare a siguranței transporturilor maritime în apele internaționale”, a transmis agenția de știri Interfax, citând declaraţii ale dlui Peskov dintr-un interviu televizat. „De fapt, vorbim despre implicarea directă a operatorilor acelor drone în conflict și împotriva noastră”.

Autorităţile americane au declarat că, în cursul incidentului de marţi, avioanele rusești au hărțuit şi au pulverizat combustibil pe dronă înainte ca unul dintre ele să-i lovească elicea și să o facă să se prăbușească în mare. La rândul lor, oficialii ruşi au declarat că drona a încălcat restricțiile spațiului aerian și și-a pierdut controlul după ce a manevrat brusc. Ministrul rus al Apărării a conferit distincţii piloţilor implicați în incident, ca răspuns la acuzațiile americane conform cărora incidentul ar fi demonstrat imprudența și posibila incompetență a piloților ruşi.

Conducerea de la Moscova susţine că SUA și aliații săi folosesc Ucraina pentru a se implica în război și a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei. Autorităţile de la Washington afirmă că ajută Ucraina să se apere împotriva unei invazii ruseşti neprovocate./opopescu/gpodea

REUTERS – 19 martie