Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova a primit un lot de tehnică de intervenție din partea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) din Moldova și Biroului Departamentului SUA pentru Populație, Refugiați și Migrațiune.

Lotul în valoare de peste 163.000 de dolari cuprinde aeroterme, generatoare, containere (toalete, băi), căptușeli pentru corturi, dar și un excavator, care vor fi folosite pentru consolidarea capacității în domeniul gestionării fluxului de refugiați.

Şeful adjunct al Inspectoratului, Alexandr Tatarov, a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat. Totodată, el a subliniat importanța dotării subdiviziunilor Inspectoratului cu tehnică performantă, care va intensifica capacitățile de reacție a salvatorilor și pompierilor în situații de criză.

2) 150 de copii români şi ucraineni vor beneficia de laptopuri pentru studiu, printr-o donaţie, predarea echipamentului tehnic în valoare de 250.000 de lei (circa 50.000 de euro) având loc la sediul Primăriei Constanţa. Laptopurile vor fi distribuite în 5 unităţi de învăţământ. constănţene în care îşi desfăşoară activitatea educaţională copiii veniţi din Ucraina şi nu numai. Echipamentul a fost donat de către Fundaţia World Vision Romania cu sprijinul Departamentului pentru Afaceri Externe şi Comerţ al Australiei şi al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului al Noii Zeelande.

Potrivit viceprimarului Ionuţ Rusu, administraţia locală a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Fundaţia World Vision Romania, Asociaţia Serviciului Iezuiţilor pentru Refugiaţii din România şi Fundaţia Pontica. Prin acest protocol urmărim să realizăm activităţi educaţionale non-formale, să integrăm în comunitate copiii ucraineni şi să sprijinim în acest fel părinţii acestora oferindu-le timpul necesar să aplice pentru locuri de muncă. Peste 600 de elevi ucraineni împreună cu familiile lor vor fi principalii beneficiari ai acestui proiect, a declarat Rusu.

Reprezentanţii Fundaţiei au menţionat că prin facilitarea implicării elevilor ucraineni şi români în activităţi şi ateliere comune, aceştia au posibilitatea de a colabora pentru o mai bună cunoaştere reciprocă. Mai mult, beneficiarilor li se vor asigura toate mijloacele digitale pentru a naviga în siguranţă pe Internet şi a accesa educaţia online, astfel încât aceştia să îşi poată continua studiile prin platforme, materiale, aplicaţii, fiind conectaţi, totodată, cu membrii familiei şi prieteni, prin intermediul reţelelor sociale.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.