Unele persoane care au făcut COVID ar putea prezenta un risc crescut de probleme cardiace

Realizator: Cristian Bâcâin – Unele persoane care au făcut COVID ar putea prezenta în viitor un risc crescut de probleme cardiace, pulmonare şi chiar un risc dublu de deces, arată un studiu publicat recent. Mai exact, aproape 3% dintre persoanele cu long-COVID au murit, comparativ cu 1% dintre cei care nu au fost infectați cu SARS-CoV-2, arată un studiu derulat pe o perioadă de un an, în care au fost analizate daunele de asigurări de la peste 30.000 de persoane. În plus, unii bolnavi au raportat că nu și-au recăpătat pe deplin simțul mirosului și al gustului. Adriana Turea ne spune care sunt simptomele sindromului long-COVID care arată o afectare a inimii.
Reporter: Medicul cardiolog Ștefan Busnatu spune că datele existente la acest moment arată că sindromul long-COVID se poate întinde pe o perioadă de până la șase luni, chiar și un an de zile, și explică simptomele care pot apărea în cazul în care este afectată inima.
Ștefan Busnatu: Cele mai frecvente simptome care sunt asociate cu COVID-long, când vorbim de simptomele cardiovasculare, sunt cele reprezentate de dureri toracice sau disconfortul la nivelul toracelui, elemente ce țin de palpitații, sau, în termeni medicali, aritmiile cardiace, și o componentă care e conexă cu componenta respiratorie, dar întotdeauna trebuie investigată și din punct de vedere cardiovascular, pentru a exclude o patologie foarte severă, reprezentată de dificultățile de respirație sau dispneea. Astea sunt elementele centrale care, dacă sunt prelungite, practic reprezintă în sine simptome de alarmă pentru pacienți. Și, mai departe, bineînțeles că se ajunge și la efectuarea de analize de sânge sau diverse investigații pentru a vedea dacă sunt semne de sindrom COVID-long.
Reporter: Pacienții care au avut sindromul long-COVID au fost în general cei nevaccinați sau au fost vaccinați conform schemei, dar la momentul în care s-au infectat nu s-au prezentat pentru inițierea tratamentului specific./rpatulea/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 martie)