2023. március 22.

Nicolae Ciucă miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az embercsempészet kérdésében

Nicolae Ciucă miniszterelnök Bukarestben megerősítette, hogy kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az embercsempészet kérdésében.
Az embercsempészet komoly veszélyt jelent nemzeti, regionális és globális szinten. A nők és a gyermekek a legkiszolgáltatottabb csoportok az Európai Unióban, bár a férfi áldozatok száma is növekszik. Az Európai Bizottság új irányelvet dolgoz ki az embercsempészet elleni küzdelemre vonatkozóan, amely előírja a koherens adatgyűjtést, a technológiailag elősegített emberkereskedelem leküzdését, valamint az érdekházasságok és az illegális örökbefogadások törvényi úton bűntettnek minősítését. Diane Schmitt, az emberkereskedelem elleni küzdelem európai koordinátora leszögezte: „Az azonosított kihívások kevés kivizsgálást és ítéletet jelentenek és ezen a helyzeten sürgősen változtatni kell. Elengedhetetlen, hogy a nyomozó szervek és az igazságügyi hatóságok megfelelő képzettséggel rendelkezzenek és képesek legyenek fellépni az embercsempészet bűntette ellen. Az Európai Bizottság által javasolt első módosítás szerint az érdekházasságokat és az illegális örökbefogadást is az irányelv hatálya alá tartozó kizsákmányolási formák közé kell sorolni. Ebben az összefüggésben jelenleg az illegális örökbefogadások és az érdekházasságok számának növekedését tapasztaljuk”. Gheorghe Bârdau bíró szerint Romániában nem a jogszabály, hanem annak alkalmazása a probléma, különösen az áldozatok kiszolgáltatottsága miatt, akik tartanak a megtorlásoktól, szégyellik magukat, nem bíznak abban, hogy megvédik őket és félnek tanúskodni a bíróságon. Mi több, a bűncselekményeket családon belül, hozzátartozók segitségével követik el. A kivizsgálások összetettsége miatt Romániában az emberi kizsákmányolásra irányuló bűncselekmények nem törvényi jellegűek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

A tanügyi szakszervezetek folytatják az oktatási dolgozók bérezése miatti tiltakozásaikat

A Hunyad Megyei Prefektusi Hivatal épülete előtt szerdán tartott sztrájkőrség után a tanügyi szakszervezetek csütörtökön hasonló akciót szerveznek Bihar, Brassó és Kolozs megyében, mig pénteken az ország további hat megyéjében, a jövő héten pedig Bukarestben, ahol tiltakozó felvonulást is tartanak. A szakszervezeti képviselők nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy májusban általános sztrájkba lépnek. Az Oktatási Szabad Szakszervezeti Szövetség és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség közös nyilatkozatban adtak hangot mély csalódásuknak amiatt, hogy a kormány nem reagált a megfogalmazott követeléseikre, és figyelmeztettek, hogy az oktatásban dolgozók nem hajlandók feladni a küzdelmet, amelyet jelenleg a politikai osztállyal vívnak, „amely nem törődik a román iskola jövőjével, a gyermekek és fiatalok jövőjével, akiknek teljesítményre van szükségük az oktatásban”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

Nicolae Ciucă miniszterelnök Kisinyóvba látogat

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön Kisinyóvba látogat, ahol ismételten megerősiti a Románia által Moldova Köztársaságnak nyújtott támogatást a reformok végrehajtásában és az ország európai úton való előrehaladásban. A román kormányfő Maia Sandu államfővel, Dorin Recean miniszterelnökkel és Igor Grosu-val, a kisinyóvi parlament elnökével találkozik. A megbeszélések középpontjában a kétoldalú kapcsolatok megerősítése és a térség biztonsági kihívásai állnak az ukrajnai háború miatt kialakult helyzetben, illetve az energiaválság.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

A magánszektorra is kiterjesztik az állami költségvetésből finanszírozott üdülési csekkek rendszerét, ami előnyös befektetésnek számit

Az államilag támogatott üdülési csekkek kiterjesztése a magánszektorban dolgozók számára előnyös befektetés, amely felgyorsítja a GDP 10%-ának elérését a turizmusban, valamint megszünteti az állami és a magánszektor közötti különbséget, vélik az Utazási Irodák Országos Szövetségének képviselői. Egy közlemény szerint a Közgazdaságtudományi Akadémia és a Román Akadémia által közösen végzett tanulmányokból kiderült, hogy egy lej az üdülési utalványból egy lej és 12 bani költségvetési bevételt, valamint 1 lej és 51 bani jövedelmet eredményez a GDP-ben. Az üdülési utalványok magánszektorra való kiterjesztésére vonatkozó törvényjavaslatot már beterjesztették a szenátushoz és a kezdeményezők remélik, hogy az év végéig sor kerül a javaslat végső szavazására a képviselőházban, hogy 2024. január 1-jétől hatályba helyezhessék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága vita alá bocsátotta Románia schengeni csatlakozásának elutasításával kapcsolatos dokumentumot

Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága szedán vita alá bocsátotta azt a dokumentumot, amelyet a Tiszta Energiáért és a Klímaváltozás Leküzdéséért Szövetség, illetve Răzvan Nicolescu volt energiaügyi miniszter nyújtott be Románia schengeni csatlakozásának elutasításával kapcsolatosan. A petíció benyújtói szerint az Európai Tanács tavalyi határozata megsérti a csatlakozási szerződést, tekintettel arra, hogy Románia már 2011 óta minden műszaki követelménynek eleget tett. Ezenkivül mind az Európai Bizottság, mind az Európai Parlament megállapította, hogy ezek a feltételek teljesültek és az Európai Tanácsnak Románia és Bulgária schengeni felvételét javasolták. A petíció benyújtói arra kérik az európai intézményeket, hogy állapítsák meg a határozat jogellenességét és támadják meg a Tanács határozatát az Európai Bíróságon, lévén hogy a közös csatlakozási listáról Romániát és Bulgáriát elutasították, és egyedül csak Horvátországot fogadták be. A petíció szerint Románia elutasítása nemcsak az európai jogszabályokat sérti, hanem gazdasági veszteségeket is okoz hazánknak. Az Európai Parlament Petíciós Bizottságának ülésén részt vesznek az Európai Parlament valamennyi képviselőcsoportjának román képviselő is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)

Rozália Gănciulescu