Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 150.000 de refugiaţi din Ucraina au fost sprijiniţi de Care, de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) şi de Fundaţia Sera România, a declarat Daniela Boşca, director executiv al FONPC. Împreună am sprijinit peste 150.000 de persoane, copii şi părinţi care s-au stabilit temporar în România. Pe lângă aceşti copii şi părinţi care au rămas în România, am sprijinit şi câteva sute de copii şi de cetăţeni din Ucraina sau copii şi mame care au tranzitat România şi au ajuns în alte ţări, a spus Boşca. Ea a precizat că suportul acordat celor care au fost în tranzit a constat în centre unde să doarmă câteva nopţi în siguranţă şi să mănânce, ca şi în sprijin cu transportul.

Daniela Boşca a afirmat că pentru refugiaţii care au rămas în România au fost oferite servicii psihologice, alimente, haine, cazare, servicii de integrare profesională pentru mame, sport pentru copii, educaţie şi acces la servicii de sănătate.

La rândul său, consilierul de stat Mădălina Turza a spus că peste graniţele României au trecut peste 3,7 milioane de cetăţeni ucraineni de când a început războiul şi că aceşti oameni, fie că a fost vorba de câteva zile, săptămâni, luni sau un an, au fost hrăniţi, cazaţi, îngrijiţi în spitalele din România şi au beneficiat de o serie întreagă de măsuri de sprijin. Ea a spus că peste 2,7 milioane de ucraineni au beneficiat de sprijin direct, într-o formă sau alta, de la autorităţile publice centrale, locale sau de la organizaţiile neguvernamentale şi partenerii ONU.

Mădălina Turza a informat că peste 300 de ONG-uri din România s-au mobilizat şi au venit în sprijinul acestui răspuns umanitar şi că peste 1.500 de autorităţi locale sunt implicate în diferite forme de asistenţă a refugiaţilor din Ucraina. Potrivit acesteia, programul de cazare şi masă pentru refugiaţi a făcut ca sute de mii de cetăţeni ucraineni să trăiască în siguranţă în România. Ea a menţionat că doar pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina, prin acest program, Guvernul a cheltuit peste 130 de milioane de euro de la bugetul de stat. Dacă facem o estimare foarte generală a sprijinului financiar din fonduri publice pentru tot ceea ce a semnat această criză umanitară pe un an de zile, depăşim 500 de milioane de euro, a declarat Mădălina Turza.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.