Ministrul agriculturii, Petre Daea, a solicitat o reevaluare a sumei acordate României pentru sprijinirea fermierilor

Comisia Europeană ar putea analiza oportunitatea revizuirii formulei de calcul a sumei alocate României pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de importul de cereale ieftine din Ucraina, a anunţat ministrul agriculturi, Petre Daea. El a precizat că suma alocată, de doar 10 milioane de euro, este prea mică şi a solicitat în Consiliul Agricultură şi Pescuit o reevaluare împreună cu experţi români.
Petre Daea: Am putut să constat o serie întreagă de elemente care m-au determinat să spun foarte clar că formula pe care a ales-o pentru stabilirea acestora ascunde adevărul și că deformează realitatea. România a dat toate datele la timp și fără echivoc. În această fază, sumele nu sunt stabilite, ele vor fi validate în comitetul din data de 30, unde România este prezentă. Însă, indiferent de sumă, folosindu-ne de regulament, se va dubla cu suma de la bugetul statului, în așa fel încât să dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazin.
Realizator: Ministrul agriculturii a precizat că acest sprijin va fi acordat numai fermierilor care au produs cereale şi au rămas cu ele pe stoc, în nici un caz comercianţilor. Mai multe informaţii despre banii europeni pentru agricultori puteţi afla din Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi. Invitat este Niculaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor din România./dstanesc

RRA – 22 martie