ROMÂNIA MUZICAL: Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

foto: romania-muzical.ro

RADOR (22 martie) – Din 22 martie 2023, Radio România Muzical poate fi ascultat la Iași şi în FM, nu doar on-line. Pentru a sărbători lansarea noii frecvenţe, Radio România Muzical a pregătit, alături de principalele instituții muzicale ieșene, un festival ce include două recitaluri, un concert şi un spectacol de operă. Toate evenimentele vor putea fi ascultate în direct la Radio România Muzical. Vineri, 24 martie, de la ora 19.00, pianista ieşeană Alexandra Dariescu va concerta în compania Orchestrei Filarmonicii „Moldova” dirijate de Tiberiu Soare, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Iaşi.

Detalii despre acest concert aflăm de la pianista Alexandra Dariescu:

Alexandra Dariescu, spunem despre dumneavoastră că sunteți o prietenă a unicului post românesc dedicat muzicii culte – Radio România Muzical. Ați evoluat în mai multe rânduri pe scena Sălii Radio din București – prima dată, în 24 martie 2017. Atunci, Radio România Muzical aniversa 20 de ani de existență. Cum vă amintiți acel concert condus de dirijorul Cristian Măcelaru, ce a marcat debutul colaborării cu postul nostru?

A fost una dintre cele mai frumoase colaborări și experiențe pe care le-am avut de-a lungul carierei. Radio România Muzical îmi e un prieten și fiecare persoană care lucrează la acest minunat post îmi este prietenă și îmi este aproape oriunde sunt.

Acum facem acest interviu și, bineînțeles, sunt în turneu, dar e minunat să ținem legătura. Sunt atât de fericită! La acel concert din 2017… a fost un concert de bucurie, a fost prima mea colaborare și cu maestrul Măcelaru, sala a fost arhiplină și publicul ne-a primit cu atât de multă iubire și prețuire!

Din acești 6 ani în care ați colaborat cu noi, cum ați descrie relația dumneavoastră cu Radio România Muzical?

Mi-ați fost tot timpul prieteni, alături de fiecare dată când merg în turneu. Oriunde sunt, vorbim prin telefon și facem câte un interviu. Și este o relație atât de frumoasă pentru că mă ajutați extrem de mult să țin legătura cu România, să țin legătura cu toți iubitorii de muzică de acolo și îmi sunteți alături; așa vă simt, tot timpul! Aproape.

Pe 24 martie, veți interpreta la Iași Concertul de Grieg – un eveniment ce face parte din festivalul gândit de Radio România Muzical cu prilejul lansării noii frecvențe radio. Știu că, înainte de a ajunge la Iași, ați interpretat celebra partitură a lui Grieg în cadrul a două concerte din Spania. Există un argument pentru care ați ales ca această lucrare să facă parte din programele concertelor cele mai recente ale dumneavoastră?

Sezonul acesta a fost unul extrem de aglomerat și, din august, de când sunt în turneu, efectiv în fiecare săptămână în altă țară am avut câte un alt program, dar la Iași revin cu cel mai mare drag. Este acasă. Acolo este familia mea, familia muzicală, iar Concertul de Grieg nu l-am mai cântat niciodată la Iași. L-am cântat prima dată când am venit la Festivalul „George Enescu” la București, dar la Iași niciodată și am spus că acesta ar fi un prilej foarte frumos. Plus că pentru această ocazie deosebită, Concertul de Grieg dă atât de multă speranță și atât de mult optimism și stare bună. Finalul acestui concert te face să vrei să îmbrățișezi lumea. Cred că este o piesă foarte potrivită pentru acest eveniment special.

Sunteți stabilită în Marea Britanie, dar reveniți din timp în timp și la Iași, orașul natal. Cum vă simțiți când cântați acasă și cum credeți că va fi acum, în acest context festiv?

Cu mai multe emoții revin acasă de obicei. Oriunde ar fi în România și, bineînțeles, la Iași. Ultima dată când am cântat acolo a fost în decembrie, când am interpretat Variațiunile simfonice de César Franck, exact la aniversarea de 200 de ani de când Franck a fost născut, și a fost ca un mic șnur înainte de a concerta la Bozar – la Bruxelles, cu Alan Altinoglu și Orchestra La Monaie. A fost un moment extraordinar, am primit flori de la mai multe persoane, a fost și nepoțelul meu care atunci tocmai împlinise 6 ani, și apoi a venit și bunica mea de 87 de ani. Mi-au dat lacrimile pe scenă, bineînțeles, pentru că a fost incredibil de emoționant și aceste momente nu vin foarte des, sincer. Deci, asta a fost acum 3 luni și de-abia aștept concertul de vineri seară, să revin pe scena din Iași.

Oamenii din Filarmonica din Iași… eu am trăit ascultându-i. Eram tot timpul în sală vinerea și-i ascultam, și mă uitam la ei. Erau niște zei muzicali, nu știu! Ca și copil, cine e pe scenă ți se pare că este cel mai frumos lucru pe care poate să-l facă un om. Iar acum, să fiu alături de ei și să concertez la așa o ocazie specială pentru Radio România Muzical e un privilegiu și e o bucurie enormă.

Din punctul dumneavoastră de vedere, cât de important considerați că este ca Radio România Muzical – unicul post dedicat muzicii culte, ajuns la cea de-a 26-a aniversare – poate fi ascultat la Iași și în FM, nu doar online, cum era până acum?

E vital! Și mă bucur din suflet că ați ales Iași și că putem aduce Radio România Muzical la Iași. Toți avem nevoie de cultură, avem nevoie de artă ca aerul și nu pot descrie cât de multă bucurie și lumină va aduce acest post și ascultătorilor din Iași. Plus că vor fi foarte multe transmisii de la Filarmonică, de la Operă – instituții extraordinare care se luptă și care aduc această bucurie în sufletele oamenilor. Acest lucru nu ar putea fi fără Radio România Muzical!

V-aș ruga să lansați și o invitație ascultătorilor ieșeni, de a urmări Radio România Muzical!

O veste minunată pentru toți iubitorii de muzică! Radio România Muzical vine la Iași și suntem siguri că va fi și mai aproape de sufletele fiecăruia dintre noi. Îi urăm bun venit, cu muzică de calitate, așa cum ne-a obișnuit, vești bune și interesante și să ne întâlnim cât mai des împreună la Iași!

Și n-aș dori să închei fără să pomenesc faptul că de-a lungul timpului, așa cum ați menționat și dumneavoastră, ascultătorii noștri au aflat date despre activitatea dumneavoastră din cadrul știrilor în care v-am anunțat prezența pe diferite scene ale lumii. Cu ce proiecte plănuiți să vă surprindeți melomanii în perioada următoare?

Am avut un an foarte bogat și sunt foarte binecuvântată pentru acest lucru, mai ales după pandemie. Lunile următoare sunt extraordinare și, după cum știți, sunt o foarte mare pasionată și dedicată muziciană în a aduce la lumină lucrările compozitoarelor și de a face muzica clasică puțin mai accesibilă publicului. Sunt foarte multe concerte – totul este pe social media, pe website. Dar, cu mare drag ne revedem de fiecare dată ori on-line, ori în persoană.

Interviu realizat de Florica Jalbă/vbradate