Comisia Europeană este dispusă să aloce mai multe fonduri în sprijinul fermierilor români, dar şi al celor bulgari şi polonezi

Comisia Europeană este dispusă să aloce mai multe fonduri în sprijinul fermierilor români, dar şi al celor bulgari şi polonezi, afectaţi de importurile de cereale din Ucraina.

Şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, afirmă că ajutorul oferit până acum de Bruxelles nu este suficient. Subiectul s-a aflat pe agenda reuniunii şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, încheiat cu puţin timp în urmă.

Reporter: Alina Stănuţă – Un prim pas a fost alocarea a 56 de milioane de euro pentru Polonia, Bulgaria și România, însă acest lucru nu este de ajuns, menționa Ursula von der Leyen, care a mulțumit României că a ridicat problema în cadrul reuniunii liderilor europeni. Concluzia este că Executivul comunitar va aloca mai mulți bani pentru agricultorii din statele din prima linie.

De altfel, ieri, președintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulțumit de suma avansată de Comisia Europeană pentru România și a ridicat această chestiune la reuniunea liderilor europeni, la care a participat și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La începutul săptămânii, Polonia, România și Bulgaria obțineau primele fonduri pentru agricultorii afectați. Conform formulei aplicate, Polonia primea 30 de milioane de euro, Bulgaria 16, iar România- doar 10 milioane de euro. România ceruse inițial circa 25 de milioane de euro, cifră pe care încă ar putea să o obțină./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie