Primele roşii româneşti vor ajunge în pieţe la mijlocul lunii mai

Legumicultorii din Mehedinţi spun că primele roşii româneşti vor ajunge în pieţe la mijlocul lunii mai. Deşi iarna nu a fost foarte friguroasă, agricultorii se plâng că au cheltuit totuşi sume consistente cu încălzirea solariilor.

Chiar şi aşa, ei anticipează că nu vor vinde tomatele cu mai mult de 20-22 de lei, întrucât ţin cont şi de puterea de cumpărare a românilor. Corespondentul RRA, Mihai Bădescu, vine cu detalii.

Reporter: Cele mai mari costuri sunt cele cu încălzirea solariilor, pentru că fără temperaturi optime, legumicultori spun că ar ieși la piață cu roșii mult mai târziu.

Ionuț Urucu: Am plantat în 23 februarie roșiile și până astăzi am consumat un tir de lemne. M-a costat 13.000 lei încălzirea doar pentru solarul ăsta de aici. Dacă nu le asiguri noaptea 12-13°, nu cresc, nu se dezvoltă.

Reporter: Cheltuielile mari ridică și prețul roșiilor, dar cultivatorii spun că nu se gândesc la un preț mai mare de 20-22 lei.

Pompilia Bădâi: Roșiile o să se coacă la 1 de iunie, sunt puse în pământ avem în soiuri bune, soiuri foarte gustoase. Așteptăm să fie prețurile cât de cât mai bune față de alți ani.

Gheorghe Toșa: Sperăm cu totul că prin mai, pe 20, să ieşim la vânzare cu prima recoltă. Cheltuielile sunt foarte mari.

Repoter: La București 45 lei kilogramul de roșii, dumneavoastră la ce preţuri vă gândiţi?

Gheorghe Toșa: Mult! 15 lei, 20 lei, mai mult nu cred. Ăsta e nivelul și n-o să aibă nici oamenii bani să cumpere. Degeaba pui 40 lei și nu ți le cumpără nimeni.

Ionuţ Urucu: Oamenii ar mânca roșii românești, dar nu au bani, iar dacă cobori sub prețul ăsta ieşi în pierdere, pentru că nu mai scoți nimic din ce ai băgat. Trebuie să faci cumva să fie bine și pentru client, și pentru noi, dacă cel mai mult stai cu ele și nu poți să le vinzi, pentru că la Severin nu e ce e la București.

Reporter: Ionuţ Urucu. Legumicultorii spun că fără subvenția de la stat, roșiile ar fi mult mai scumpe.

Realizator: Între timp, Ministerul Agriculturii a anunţat că va continua şi anul acesta programul de susţinere a producţiei de usturoi. Cultivatorii vor primi un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro pe hectar, iar fondurile totale alocate acestui program sunt de 29,7 milioane de lei./mnecula/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie