Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Al doilea centru învăţare, joacă şi parenting PrimoHUB a fost inaugurat în Bucureşti, în cadrul unui proiect iniţiat de către Primăria Capitalei, Centrul Step by Step şi Reprezentanţa UNICEF în România. Centrul reprezintă un serviciu complementar de educaţie timpurie, menit să stimuleze dezvoltarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani. Serviciile furnizate sunt destinate atât copiilor români, cât şi copiilor ucraineni refugiaţi. Primarul general, Nicuşor Dan, a precizat că centrul se adresează în special copiilor din familii vulnerabile. Viceprimarul Horia Tomescu a reamintit că în decembrie a fost inaugurat primul centru PrimoHUB din Bucureşti, cu capacitate de 48 de locuri. Inaugurăm astăzi un centru de zi care are 24 de locuri pentru dimineaţa şi 24 de locuri pentru tura de după-amiază, a mai spus el.

Reprezentanta UNICEF în România, Anna Riatti, a evidenţiat că aceste centre le permit copiilor ucraineni să interacţioneze cu cei români. Totodată, părinţii acestora au posibilitatea de a-şi căuta un loc de muncă, în perioada în care copiii se află în aceste centre. Am deschis multe centre în Bucureşti şi am ajuns la sute de copii. În România, unde trăiesc mii de copii ucraineni şi familiile lor, continuăm să lucrăm pentru a ne asigura că, în special în primii ani de viaţă, copiii pot beneficia de servicii de educaţie incluzivă de calitate şi sunt integraţi în comunităţile româneşti, a spus Riatti.

Centrul inaugurat face parte dintr-o serie de centre de educaţie timpurie, incluzivă şi de calitate, pentru copii vulnerabili, a declarat Directorul executiv al Centrului Step by Step, Carmen Lică. Acest serviciu este dezvoltat în urma colaborării cu autorităţi locale, pilotat în mai multe judeţe ale ţării, şi oferă copiilor un mediu sigur şi contexte de învăţare variate. Oferă părinţilor informaţii şi resurse să continue învăţarea acasă.

Directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simiean, a declarat că în Bucureşti trăiesc 60.000 de ucraineni, marea majoritate femei cu copii. Ea a reamintit că Bucureşti face parte din Iniţiativa Oraşe prietenoase pentru copii. Una dintre marile probleme în Bucureşti sunt serviciile de îngrijire pe timpul zilei ale copiilor, fie că vorbim de creşe, grădiniţe sau centre informale, cum este acesta, a spus ea.

Până în prezent, UNICEF şi Centrul Step by Step au deschis 10 centre de joacă, învăţare şi parenting PrimoHUB în România şi intenţionează să deschidă alte 5, unde copiii şi părinţiii vor beneficia de servicii.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Eugen Cojocariu, Radio Romania International