Pompierii fac recomandări pentru prevenirea incendiilor în gospodării

Realizator: Gabriela Mitrovici – Majoritatea incendiilor din apartamente izbucnesc în bucătărie, ca urmare a neglijenței la folosirea aragazului sau a distragerii atenției în timpul gătitului. Care sunt recomandările specialiștilor pentru a evita izbucnirea și extinderea unui incendiu, aflăm din relatarea corespondentului RRA Gabriel Sava.
Reporter: O oală uitată pe aragazul deschis sau un vas lăsat în cuptorul pornit sunt factori declanșatori ai mai multor incendii care au avut loc în județul Vrancea de-a lungul timpului. Pentru a evita astfel de situații, pompierii vrânceni au transmis câteva recomandări.
Cristina Pârvu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Vrancea: Pentru a preveni producerea incendiilor în bucătărie trebuie să respectați câteva reguli simple. Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată. După ce ați terminat de gătit, opriți funcționarea aragazului; curățați și îndepărtați depunerile de grăsime și resturi de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc ușor. Atenție! În bucătărie este interzis să păstrați lichide combustibile sau ușor inflamabile în apropierea aparatelor de gătit, să păstrați alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul, să utilizați la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolația străpunsă, improvizate sau cu ștechere defecte, să lăsați mașinile de gătit în funcțiune nesupravegheate, să lăsați cârpe, prosoape sau haine în apropierea mașinilor de gătit, să turnați apă peste uleiul care a luat foc.
Reporter: Anul trecut, numărul incendiilor înregistrate la nivelul județului a fost în creștere, iar cele care au afectat locuințele au avut drept cauză cel mai des defecțiuni ale instalațiilor de încălzire sau ale sistemelor de evacuare a fumului și defecțiuni ale instalațiilor electrice./abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 martie)