Teme de pe agenda guvernamentală de săptămâna aceasta

Săptămâna aceasta ar urma să aflăm totuşi cît de mult vom plăti pentru poliţele RCA. Subiectul trebuie să fie pe agenda şedinţei Guvernului, după cum a promis premierul Nicolae Ciucă. Trebuia discutat încă de săptămîna trecută, dar ASF a retras în ultimul moment propunerea de plafonare, pentru 6 luni, a tarifelor asigurărilor obligatorii. A transmis că revizuieşte prevederile după ce asiguratorii au criticat proiectul şi au avertizat că acesta ar putea bloca piaţa RCA. Şi tot după o amânare, în şedinţa executivului ar urma să ajungă, săptămîna aceasta, şi proiectele legilor educaţiei. Relatează Petruţa Obrejan.
Reporter: Petruţa Obrejan – Noile legi ale educației, spunea, recent, ministrul de resort, Ligia Deca, își propun ca niciun copil, elev sau tânăr, să nu rămână în urmă, măsurile propuse vizându-i pe toți copiii, de la educația timpurie până la învățarea adulților. Ea a explicat, totodată, și care sunt principalele direcții ale proiectului de lege privind învățământul preuniversitar.
Ligia Deca: Legea învățământului preuniversitar are trei piloni importanți: creșterea calității în educație și reducerea analfabetismului funcțional, al doilea pilon – creșterea incluziunii, echității și reducerea abandonului școlar și un al treilea pilon, care este reprezentat de integrarea tuturor lecțiilor pe care le-am învățat împreună în perioada pandemiei și a altor situații de criză, pe care țara noastră le-a traversat în ultimii ani.
Reporter: În ceea ce privește proiectul legii învățământului superior, se urmărește o mai bună ancorare a universităților în cadrul comunităților internaționale, inclusiv prin mobilități susținute financiar, dar și prin proiecte de colaborare între zona academică și zona cercetării. Ligia Deca spunea că se dorește un învățământ centrat pe student, inclusiv prin participarea tinerilor în procesele decizionale, iar noțiunile de integritate și etică universitară să se regăsească permanent în sistemul de învățământ superior. Cel mai probabil, aceste două proiecte vor fi discutate și aprobate în ședința cabinetului din această săptămână. Deși premierul și-a dorit ca acest pachet de lege să fie aprobat cel mai târziu pe 23 martie, starea de sănătate a ministrului educației a împiedicat acest lucru. Și proiectul de hotărâre privind plafonarea prețurilor polițelor RCA ar urma să fie discutat tot în această săptămână. Premierul Nicolae Ciucă a explicat în ultima ședință a cabinetului că documentul a fost retras de pe agenda discuțiilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru ca observațiile apărute între timp să poată fi armonizate./denisse

RRA – 27 martie