Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Mecanismele de integrare a refugiaţilor ucrainieni pe piaţa muncii din România au fost dezbătute la Senatul României sub patronajul Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi. Evenimentul s-a desfăşurat sub auspiciile proiectului VoHub – consiliere vocaţională pentru refugiaţi, proiect derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti.

Nevoia de ajustare a cadrului legislativ pentru a răspunde cât mai bine nevoilor refugiaţilor ucraineni şi nu numai pentru această categorie de migranţi, se aude de la fiecare actor implicat în intervenţiile pentru aceştia. Este nevoie să ne uităm la stabilirea domiciliului refugiaţilor pentru ca aceştia să poată beneficia de serviciile care depind de existenţa unui domiciliu. Dar şi mai mare este nevoia de a pregăti toate planurile de intervenţie ca aceste persoane să devină independente, reuşind să aibă un loc de muncă, iar copiii lor să aibă acces la educaţie de calitate, a spus preşedinta Comisiei, senatoarea Anca Dragu.

În urma discuţiilor s-au conturat câteva concluzii care vor face parte din strategia autorităţilor, în perioada următoare: ajustarea legislaţiei privind domiciliul pentru a facilita angajarea; diversificarea instrumentelor legislative care permit o integrare mai uşoară a profesiilor liberale de medici, profesori; programe de sprijin a antreprenoriatului; folosirea programelor operaţionale pentru a răspunde nevoilor refugiaţilor; excepţii de la plata unor taxe ale refugiatilor şi ale angajatorilor; complementaritatea programelor de finanţare europene cu cele ale ONU; extinderea beneficiilor şi a intervenţiilor pentru toţi migranţii; includerea persoanelor cu protecţie internaţională şi temporară printre beneficiarii măsurilor de stimulare a inserţiei pe piaţa forţei de muncă, prin completarea legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă.

În România se află peste 100.000 de refugiaţi din Ucraina. De la începutul conflictului în evidenţele agenţiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-au înregistrat 1760 ucraineni, pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii. Dintre aceştia, 826 au fost angajaţi prin intermediul/cu informarea Agenţiei. Aproape 350 de firme au declarat aproape 4.500 de locuri de muncă vacante disponibile şi pentru cetăţeni ucraineni. În registul unic al contractelor de muncă sunt înregistrate aproape 6.500 de contracte de muncă ale unor cetăţeni ucraineni.

 

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.