2023. március 28

Együttes ülést tart ma Bukarestben Románia és Lengyelország kormánya

A két miniszterelnök, Nicolae Ciucă és Mateusz Morawiecki két memorandumot is aláírnak a sportról és a polgári védelemről. Emellett részt vesznek a Románia-Lengyelország gazdasági fórumon is.
Amint arról a közszolgálati rádió reggeli hírműsora beszámolt, Nicolae Ciucă román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ma 10 órakor ellátogat a Románia-Lengyelország Gazdasági Fórumra, amelynek célja a két ország vállalkozásai közötti kapcsolatok elősegítése és az együttműködési lehetőségek jobb megismerése. A fórumra olyan lengyel cégek jöttek el, amelyek a védelem, az informatika, a mezőgazdaság, az energia és a közlekedés, az intelligens városi megoldások és a városi mobilitás területén kínálnak együttműködési lehetőséget a hazai vállalatoknak. A két miniszterelnök ezután részt vesz a román és a lengyel kormány együttes ülésén a Victoria-palotában, amelyet követően két dokumentum aláírására kerül sor. Ezek a Lengyel Köztársaság Sport- és Turisztikai Minisztériuma és Románia Sportminisztériuma közötti szándéknyilatkozat, valamint a román Belügyminisztérium – a Sürgősségi Helyzetek Főosztálya révén – és a lengyel Állami Tűzoltóság közötti együttműködési nyilatkozat a polgári védelem területén. (Radio România Actualităţi)

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetőivel találkozik ma Klaus Iohannis államfő

A köztársasági elnök ma 12:00 órakor részt vesz az ülésen, amelyen értékelik az Oroszország által Ukrajna ellen indított agressziós háború okozta biztonsági kihívásokkal összefüggésben hozott intézkedések helyzetét.
A SRI közleménye szerint a találkozóra a szolgálat székhelyén kerül sor, és az nem nyilvános. (Radio România Actualităţi)

Egymillió rászoruló család fizette ki a közüzemi számláit az elmúlt hónapban európai alapokból, energiakártyák segítségével

Ezt a Beruházási és Európai Projektek Minisztériuma jelentette be ma. Eddig több mint 2 millió kártyát osztottak ki, és összesen több mint 250 millió lej értékű kifizetés történt. A minisztérium adatai szerint a legtöbb energiakártyás tranzakciót Bukarestben, valamint Suceava és Bákó megyében eszközölték. (Radio România Actualităţi)

A közlekedési miniszter ellenőrző szerve a roșiori és a galați-i súlyos balesetek után ellenőrzéseket fog végezni a Román Vasúttársaság (CFR) személyszállító részlegén

Erre azt követően kerül sor, hogy a Vasúti Baleseteket Vizsgáló Ügynökség nyilvánosságra hozza előzetes értékelését – jelentette be tegnap Sorin Grindeanu miniszter. A CFR személyszállító részlegének vezérigazgatója, Traian Preoteasa azt mondja, vállalni fogja a vállalat bármely alkalmazottjának esetleges bűnösségét, ha a vizsgálószervek ilyesmit állapítanak meg, de nem felelős a vasúti rendszer elmúlt 30 évben tapasztalt krónikus alulfinanszírozottságáért.
Traian Preoteasa: „A szóban forgó mozdonyról van szó – március 13-án végezték el a nagyjavítását, aznap reggel elvégezték a jármű műszaki előkészítést, aznap reggel futott. Minden mozdonyt ellenőrizni fogunk, amelyik rendelkezik ezzel a rendszerrel. Ha holnap az összes mozdonyt kivennénk főjavításra, akkor a járatok 80%-át törölnünk kellene. Évekig nem eszközöltek beruházást. Ennyi év alatt, ha nem hozták mindet naprakésszé, akkor felhalmozódtak, [a műszaki problémák] és szinte lehetetlen naprakész állapotba hozni őket anélkül, hogy legalább 100 új mozdony érkezne, így kivehetjük a régieket, elvégezhetjük a nagyjavításokat”.
A vasutak helyzetéről és a vasúti balesetek veszélyéről Grigore Mare, a Kereskedelmi Vasúti Szállítmányozók Országos Szövetségének elnöke beszélt részletesebben a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában 8:30-kor. (Radio România Actualităţi)