Nu accept ca în Kosovo să se formeze o nouă Republica Srpska, declară președintele Albaniei

Președintele Albaniei, Bajram Begaj, a declarat că „în calitate de președinte al Albaniei nu va accepta în niciun caz și în niciun fel de condinții ca în Kosovo să existe o nouă Republică Srpska, ceea ce nu sprijină nici SUA”.

La conferința de presă susținută la Tirana împreună cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, președintele Albaniei a declarat că autoguvernarea convenită în cadrul acordului de la Bruxelles, dar în conformitate cu Constituția Kosovo este adevărata soluție. Van der Bellen a declarat că dialogul Belgrad-Pristina este o prioritate și a subliniat că cele două părți sunt conștiente că fără un acord nu pot fi parte a Uniunii Europene.

„Sprijin ceea ce a declarat președintele Begaj. Așa cum știți, s-a ajuns la un fel de acord, dar fără a fi semnat” – a declarat Der Bellen, adăugând că recent la Alpbach, în Austria i-a văzut discutând pe președintele Serbiei, Alekdandar Vučić, și premierul Kosovo, Albin Kurti.

„De atunci s-au făcut mari progrese, deoarece au discutat direct, unul cu celălalt” – a declarat Der Bellen, adăugând că dialogul dintre Belgrad și Pristina este greu, dar părțile sunt conștiente că fără un acord nu vor avea viitor în UE./rmihaj/gpodea

www.politika.rs – 28 martie