Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ministrul român al Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a discutat cu ambasadori din ţările nordice acreditaţi la Bucureşti despre situaţia de securitate generată de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Oficialul român le-a transmis reprezentanţilor diplomatici ai Danemarcei, Estoniei, Finlandei, Suediei şi Lituaniei că România rămâne profund angajată în dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu ţările lor. A fost subliniată importanţa continuării sprijinului internaţional pentru Ucraina şi au fost evidenţiate eforturile României în acest sens, iar Angel Tîlvăr a reafirmat importanţa susţinerii partenerilor din vecinătatea estică a Alianţei, precum Republica Moldova. În privinţa aderării Finlandei şi Suediei la NATO, ministrul român a evidenţiat necesitatea finalizării cât mai rapide a acestor demersuri, menţionând că ţara noastră a fost una dintre primele care au ratificat protocoalele de aderare.

2) Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, în cadrul căreia au fost discutate teme de interes bilateral cu Ucraina. Ucraina a solicitat acceptul temporar al autorităţilor române pentru efectuarea unor zboruri comerciale internaţionale charter din şi spre România de către o anumită companie aviatică ucraineană. Pe de altă parte, a fost abordată şi tema măsurătorilor pe Braţul Chilia şi canalul Bâstroe, pe care Ucraina este suspectată că a făcut lucrări de dragare care au adâncit prea mult canalele şi pot afecta Delta Dunării. Grindeanu i-a solicitat ambasadorului ucrainean amănunte despre aprobarea pe care experţii români încă o aşteaptă pentru a se putea îmbarca pe navele ucrainene care vor efectua măsurători pe sectoarele Dunării. Ambasadorul ucrainean a precizat că va pune la dispoziţia părţii române aceste amănunte în cel mai scurt timp.

Au fost trecute în revistă măsurile luate de autorităţile române pentru sprijinirea Ucrainei în contextul agresiunii Rusiei, iar diplomatul ucrainean a apreciat eforturile pe care partea română le-a făcut în contextul iniţiativei „Solidarity Lanes” (Culoare de Solidaritate) a Uniunii Europene.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.