BNR a lansat două monede jubiliare pentru a marca împlinirea unui secol de la adoptarea Constituției României Mari

Banca Națională a lansat, astăzi, două monede jubiliare pentru a marca împlinirea unui secol de la adoptarea Constituției României Mari.

Prezenți la eveniment, înalți oficiali ai statului au vorbit despre efortul major al națiunii române de a uni cetățenii și instituțiile sub o singură lege fundamentală. Iulian Olescu relatează.

Reporter: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a punctat rolul legii fundamentale de la acel moment, esențială pentru redefinirea noului stat național.

Mugur Isărescu: Constituția adoptată în anul 1923 a stat la baza dezvoltării politice, economice și sociale a României timp de aproape două decenii și a rămas, până astăzi, unul dintre cele mai importante repere ale istoriei naționale contemporane.

Reporter: La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că, deși rolul Constituției este mai degrabă politic și juridic, legea fundamentală din 1923 a pus și bazele pentru o dezvoltare economică sănătoasă. „Constituția trebuie să fie atât o busolă care să indice direcțiile de dezvoltare, cât și un punct de echilibru în momentele de cumpănă, a subliniat și președintele României, Klaus Iohannis, în mesajul transmis prin intermediul consilierului prezidențial, Cosmin Marinescu./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 martie