55 de ani de emisiuni tv militare. La mulți ani!

Context

 

La 30 martie 1968 a fost difuzată la Televiziunea Română prima emisiune militară, intitulată „De strajă patriei”. Din 1990, emisiunea se numeşte „Pro patria”. De 65 de ani, emisiunea Pro Patria a fost un produs constant al televiziunii publice. Producerea și difuzarea au avut loc la cererea conducerii statului,  ca în programele televiziunii naționale să fie prezenți și militari.

Așa apare emisiunea ”De strajă patriei”, cu o săptămână înainte ca trupele  Tratatului de la Varşovia să invadeze Cehoslovacia. Se lucra cu film pe 16 mm, la început alb-negru, apoi color. Din cele 30 de minute ale emisiunii, doar aproximativ 10 minute erau realizate efectiv pe teren, restul fiind transmise în direct, din studio, sub forma unor interviuri şi mese rotunde. De atunci, emisiunea armatei nu a lipsit din casele românilor,cu excepţia a şapte luni din anul 1987. Pe vremea aceea, emisiunea armatei avea o audiență foarte mare. Nu întotdeauna parcursul emisiunii a fost ușor, dar prezența ei a fost constantă. Bunăoară, în 1977, dezbaterile pe teme militare, inițiate și transmise în direct din platoul TVR, sunt suspendate, în continuare fiind difuzate doar materiale înregistrate, vizate și aprobate în prealabil, urmând ca emisiunea să fie scoasă, temporar, timp de șapte luni, din grila de programe.

În 1990, redacția militară de televiziune este reorganizată sub numele de  Pro Patria și va avea 60 de minute, cu difuzare în prime time-ul grilei de programe a Televiziunii Române: vineri, de la 18.30. În 1992, redacţia ”Pro Patria”  funcționează la Palatul Cercului Militar Național. În vara aceluiași an, căpitanul Marian Dinu este primul cameraman militar care filmează în zonele de conflict din spațiul fostei Iugoslavii și în Somalia, la Mogadiscio, în aceeași echipă cu redactori ai televiziunii naționale, dar și cu redactori din presa militară, de la ziarul ”Armata României”.

Pro Patria!

În 1996, pleacă prima echipă Pro Patria, formată din reporterul Carmen Crețu și cameramanul Ion Chița, alături de un contingent militar românesc, Batalionul 2 Infanterie Călugăreni, într-o misiune internațională sub egida ONU, în Angola.

Emisiunea a jucat un rol important în campania pro-NATO, echipele redacției participând la toate întrunirile oficiale pe tema integrării euroatlantice a României, la marile aplicații desfășurate în țară. De altfel, în timpul campaniei de integrare a României în NATO, echipele Pro Patria au fost nelipsite de la toate contactele oficiale pe tema integrării euro-atlantice, de la marile exerciţii ale Parteneriatului pentru Pace desfăşurate în România şi din misiunile internaţionale la care militarii români au participat. Din septembrie 1997, până în august 1999, emisiunile militare de radio și televiziune sunt produse de Grupul Audiovizual al Armatei, structuri integrate apoi în Grupul Mass-Media al Armatei.

În anul 2000, Grupul Mass-Media al Armatei devine Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale, incluzând redacțiile emisiunilor militare de radio și televiziune, pe lângă cele de presă scrisă. În același an, echipa compusă din colonelul Benone Neagoe și plutonierul Ion Chița, cameraman, însoțește militarii Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab în operația „Enduring Freedom” din Afganistan.

După 38 de ani de prezență în grila de programe a televiziunii naționale, emisiunea Pro Patria este înlăturată, alături de alte emisiuni departamentale, însă realizatorii redacției militare de televiziune continuă să producă reportaje și documentare legate de viața armatei, difuzate în diverse programe ale TVR. În luna septembrie a anului 2009, Pro Patria  reintră în grila de programe a canalului 1 al Televiziunii Române, sâmbătă dimineața.

În actualul context geopolitic, cu război la granițele României, după 55 de ani, se reconfirmă importanța emisiunii militare. Pe fundalul unei agresiuni inclusiv bazată pe „fake news” presa militară, incluzând cea TV,  sunt esențiale pentru publicul din România. (Autor: Alexandru Balaci)

La mulți ani!

Bibliografie

 

Calendar Rador

http://presamil.ro/pro-patria-merge-mai-departe/

http://presamil.ro/din-poligoane-pe-micile-ecrane/

http://presamil.ro/label/de-straja-patriei/