Comisia de petiție a Parlamentului European lucrează la o nouă rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Comisia de petiție a Parlamentului European lucrează la o nouă rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Eurodeputații pleacă în elaborarea documentului de la petiția depusă de fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, prin care trage un semnal de alarmă asupra tratamentului discriminatoriu al Austriei în privința României.

Reporter: Amalia Bojescu – Petiția prin care se cere aderarea României la spațiul european de liberă circulație va fi discutată în regim de urgență. Semnatarii cer eurodeputaților să intervină pe cale juridică pentru a forța Austria să accepte intrarea țării noastre în spațiul Schengen. La nivelul Parlamentului European este deja un consens politic de susținere a țării noastre, dar este nevoie și de o poziție mai fermă din partea executivului comunitar, spune europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler. În opinia sa, prin neacceptarea țării noastre, piața unică europeană ar avea de suferit, mai ales în planul competitivității.

Iuliu Winkler: Această piață unică este încă fragmentată din foarte multe puncte de vedere. Trebuie să eliminăm aceste fragmentări. Trebuie să vedem până la nivel politic, pot să dau și un exemplu, cel legat de apartenența la Schengen a României și Bulgariei, pentru că, până la urmă, intrarea României și Bulgariei în Schengen, mai ales în contextul războiului din Ucraina, a coridoarelor solidarității care funcționează pentru exporturile din Ucraina și a relațiilor pe care dorim să le menținem, economice și comerciale, cu Ucraina, această aderare a României și Bulgariei nu este altceva decât o desăvârșire a pieței unice europene.

Reporter: Aderarea la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru România, iar subiectul va fi pus din nou pe agenda europeană, cel mai probabil în a doua parte a acestui an./cpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 martie