Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Consilierul de stat Mădălina Turza, coordonator strategic al asistenţei umanitare, a precizat că programul de sprijin de urgenţă destinat refugiaţilor ucraineni a fost regândit, printr-un proiect elaborat la nivelul Ministerul Afacerilor Interne, şi va fi transformat într-un mecanism de integrare pe termen mediu şi lung. Proiectul prevede că, în funcţie de evoluţia conflictului din Ucraina, familiile sau persoanele singure care vor face un minim efort de integrare vor putea beneficia de un sprijin de 2.000 lei (circa 400 de euro) pe familie pe lună pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finalul anului 2023.

La un an de la izbucnirea conflictului din Ucraina, România a fost şi este ţara cu cel mai amplu program coordonat de asistenţa şi sprijin umanitar integrat din Europa, care a presupus un efort financiar de peste 600 milioane de euro de la bugetul de stat şi partenerii internaţionali. Programul „50/20” de cazare şi hrană a refugiaţilor a asigurat o plasă de siguranţă pentru zeci deci de mii de refugiaţi, care timp de un an au avut posibilitatea să se acomodeze la noi în ţară. Acum suntem în etapa în care am regândit programul de sprijin de urgenţă al refugiaţilor, a transmis Turza.

Noul program introduce corelarea măsurilor de sprijin financiar pentru cazare cu angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România, protecţia temporară. Pentru evitarea abuzurilor şi a deturnării de fonduri, aşa cum s-a întâmplat în mai multe situaţii, va fi creat un Registru unic digital de înscriere a refugiaţilor în program, ceea ce va asigura transparenţă totală a cheltuirii fondurilor. De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii de spaţii de cazare. Totodată, Turza a menţionat că persoanele vulnerabile, care se încadrează în normele programului, bătrânii peste 65 de ani şi studenţii înscrişi la universităţile din România vor beneficia in continuare de vechile prevederi ale Programului „50/20”. Suma acordată pe familie în noul mecanism este decentă şi armonizată cu realitatea pieţei din România, a spus ea.

În continuare, refugiaţii din Ucraina beneficiază de acces liber la sistemele de sănătate, educaţie şi servicii sociale, iar prin Planul Naţional de Măsuri de incluziune şi protecţie, alături de Agenţiile ONU şi partenerii din societatea civilă, România asigură măsuri de protecţie şi sprijin. Integrarea presupune un efort din două părţi: al statului-gazdă şi al persoanelor beneficiare de protecţie. Ne dorim ca refugiaţii ucraineni să fie independenţi la noi în ţară, copiii să meargă la şcoală şi să se poată întoarce în condiţii de demnitate la ei acasă când va veni momentul, a mai afirmat Turza.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

RADOR – 31 martie