Autoritățile din Bulgaria susțin că sunt alături de protestatari

Realizator: Cristian Bâcâin – Se aşteaptă o nouă zi cu trafic extrem de aglomerat şi cozi interminabile la vămile cu Bulgaria. Fermierii bulgari vor să blocheze și astăzi punctele de trecere a frontierei, în a treia zi de proteste față de accesul pe piața europeană fără taxe a cerealelor ieftine din Ucraina. Ieri au adus tractoare și alte mașini agricole pe drumurile către vămile Vidin, Ruse, Kardam sau Durankulak. La Giurgiu-Ruse a fost cel mai rău, cu timpi de așteptare de multe ore, spun transportatorii:
-: Cinci ore aștept în vamă și o întârziere cred că de cinci ore destinație unde o să ajung, în Grecia.
-: Din Ucraina vine o grămadă de marfă și ne afectează și pe români, și pe bulgari, și pe poloni şi pe mai mulți, oamenii își cer drepturile.
-: Asta ne afectează cel mai tare, vămile blocate. Asta e peste tot. La Ruse am stat 12 ore să intru în țară și acum, iarăși, doar ce-am descărcat și m-am pus în rând.
Realizator: În Bulgaria, autoritățile susțin că sunt alături de protestatari. Președintele a discutat ieri cu fermierii despre valoarea compensațiilor pe care ar trebui să le mai ceară la Bruxelles, iar ministrul agriculturii a condus chiar el unul dintre tractoarele care au blocat șoselele, transmite corespondentul Radio România Actualități, Vlademir Mitev:
Reporter: După întâlnirea protestatarilor cu președintele Radev, șeful Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale, Kostadin Kostadinov,, a declarat că poziția Bulgariei este ca regulamentul privind importurile fără taxe vamale de produse agricole ucrainene ar trebui modificat și că ar trebui impuse taxe selective pentru produsele ucrainene care sunt importate în Uniunea Europeană. Statul va face tot ce poate, suntem angajați atât timp cât acest guvern este la putere, a declarat ministrul agriculturii, Iavor Ghecev, reporterilor după întâlnirea de la Preşedinţie. El însuși a condus primul tractor care a blocat calea în timpul unuia dintre proteste. S-a anunțat că pe 7 aprilie producătorii bulgari se vor alătura unui protest comun al fermierilor din toate țările afectate./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 martie)