Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 400 de persoane cu afecţiuni grave, în marea majoritate copii, au primit în ultimii 3 ani şansa de a trăi datorită Asociaţiei Blondie, care a organizat şi susţinut 144 de zboruri medicale în regim de ambulanţă aeriană. Transportăm cele mai grave cazuri medicale – boli rare, boli genetice, afecţiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, malformaţii cardiace complexe. Nu am refuzat niciun caz, a declarat fondatoarea Asociaţiei, Adelina Toncean. Ambulanţa aeriană preia bolnavi în stare critică şi îi transportă de urgenţă către spitalul pregătit să-i primească, chiar dacă acesta este la distanţă mare. Am ajuns în 16 ţări, la 29 de clinici. Am transportat 1.000 de copii orfani din Ucraina, a transmis Asociaţia.

2) Camera Deputaţilor a a Parlamentului României a organizat reuniunea Comisiei generale pentru probleme economice a Iniţiativei Central Europene-Dimensiunea Parlamentară (ICE-DP), prezidată de Rozalia-Ibolya Biro, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor. Pornind de la necesitatea unei consolidări a dialogului la nivel regional, în contextul războiului din Ucraina şi a multiplelor dezechilibre economice generate de acesta, Biro a invitat parlamentarii la o dezbatere prin care să împărtăşească experienţele naţionale privind modalităţile de reducere a riscurilor asupra sistemelor economice.

Ea a menţionat că efectele umanitare şi economice ale războiului determină tendinţe negative în economiile statelor din regiune şi astfel ne confruntăm cu crize suprapuse în domenii-cheie precum energia, transporturile sau aprovizionarea cu alimente. S-a pus accent pe cooperarea statelor în vederea identificării unor soluţii alternative de aprovizionare cu materii prime pentru industriile naţionale, având în vedere sancţiunile impuse Rusiei, precum şi sprijinul acordat Ucrainei. În ceea ce priveşte România, a fost subliniată contribuţia sa la reducerea crizelor colaterale războiului din Ucraina, cum ar fi cea a alimentelor, precum şi la creşterea interconectivităţii şi integrării pieţei energetice.

Referindu-se la Republica Moldova, participanţii au recunoscut consecinţele nefaste ale războiului din Ucraina asupra acestei ţări, fiind apreciată agenda pro europeană clară a Chişinăului, orientată către reforme şi stabilitate. Biro şi-a exprimat satisfacţia faţă de solidaritatea şi hotărârea statelor de oferi sprijin în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi în accelerarea procesului de obţinere a statutului de membru al UE.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

RADOR – 1 aprilie