2023. április 3

Olaf Scholz német kancellárt Klaus Iohannis államfő fogadta a Cotroceni Palotában

Hivatalos romániai látogatása alkalmából Olaf Scholz német kancellárt Klaus Iohannis államfő fogadta hétfőn, a Cotroceni Palotában. A két hivatalosság közös érdekú témákról tárgyalt. A román államfő szintén hétfőn ad helyet egy háromoldalú találkozónak, amelyen részt vesz Olaf Scholz kancellár és Maia Sandu, Moldova Köztársaság elnöke is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Romániának még idén a schengeni övezet tagjává kell válnia, hangsúlyozta Bukarestben Olaf Scholz

A román államfővel tartott közös sajtóértekezleten Olaf Scholtz német kancellár kijelentette, hogy Európa és az euroatlanti térség egysége meghatározó fontosságú a jelenlegi helyzetben, amihez az is hozzátartozik, hogy Románia év végéig a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon. A német kancellár elmondta: megbeszélésükön Németország töretlen támogatásáról biztosította Klaus Iohannis román államfőt, hozzátéve, hogy ezt nemcsak Bukarestben, hanem más európai fővárosokban és Brüsszelben is el fogja mondani, mert Románia a csatlakozás minden feltételét teljesítette, és helyesen kezeli a migránsok és menekültek kérdését is. A sajtóértekezleten mindkét fél megerősítette eltökéltségét Ukrajna további támogatása iránt „mindaddig, amíg szükséges”, és Moldova további segítésének szükségességében is egyetértettek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint fel kell gyorsítani az európai gazdálkodók megsegítésének folyamatát

Románia, Bulgária, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország miniszterelnökei olyan intézkedéscsomagot javasolnak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek, mely célja a hatalmas ukrán gabonaimport okozta piaci egyensúlytalanságok jelentős csökkentése. Ezzel kapcsolatban az öt miniszterelnök közös levelet írt alá, amelyben felhívja a figyelmet a gazdálkodók problémáira, és néhány megoldást is ismertet. Az első intézkedés célja a gazdálkodóknak kompenzációként kiosztott európai források kiegészítése, valamint annak a lehetősége, hogy ebből a pénzből az ukrán exportot afrikai és közel-keleti országokba irányítsák. Ezzel összefüggésben Nicolae Ciucă miniszterelnök úgy véli, hogy fel kell gyorsítani az európai gazdálkodók megsegítésének folyamatát és egyúttal automatikus támogatási mechanizmusokat kell létrehozni számukra az érintett régiókban. „Másrészt az európai pénzügyi támogatás a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére is irányulhatna, de a piac azon szereplői is részesülhetnének ebből, akiknek további járművekre van szükségük. Egy jól kiépített közlekedési hálózat révén az ukrajnai termékeket gyorsabban lehet majd eljuttatni a világ más régióiból származó importáló országokba”, hangsúlyozta a miniszterelnök. Az emlitett országok miniszterelnökei közös levelükben figyelembe ajánlják az Ukrajnából származó termékek behozatalára vonatkozó vámdíjak újbóli bevezetését is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

A Vasúti Reform Hatóság csupán egy ajánlatot kapott a 16 új villanymozdony megvásárlására meghirdetett pályázaton

A Szállitásügyi Minisztérium alárendeltségébe tartozó Vasúti Reform Hatóság egyetlen ajánlatot kapott azon a meghírdetett pályázaton, amelyen 16 új villamosmozdonyt vásárolnának az Országos Helyreállitási Tervből származó pénzzel. Az egyetlen pályázatot az Alstom Románia nyújtotta be, amely 37 új elektromos vonatot szállít a Román Vasúttársaságnak (CFR) és 12 új vázat a Metrorexhez, a pályázatot a cégcsoport németországi kirendeltségével közösen nyújtották be. A szerződés értéke 700 millió lej, de egymilliárdra is kiegészíthető, ha a gyártó dupla, 40 éves időtartamra vállal karbantartást és javítást. A tragikus galaci baleset után, amelyet az CFR utasszállitó részlegének egyik, nagyon régi vonata okozott, a Társaság vezetője, Traian Preoteasa kijelentette, hogy legalább 100 új mozdonyra lenne szükség a nagyon régi gördülőállomány forgalomból történő kivonásához, modernizálásához.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Nicolas Schmit és Elisa Ferreira európai biztosok Romániába látogattak

Kétnapos látogatást tesz hazánkban Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa, valamint Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős európai biztos. A két európai biztos megbeszélést folytatott Nicolae Ciucă miniszterelnökkel a kohéziós politika programjairól, amelyek foglalkoztatási, infrastrukturális, egészségügyi és szociális befektetéseket hoznak. Az európai biztosok ellenőrzik az európai alapból finanszírozott néhány projekt eredményét is, mint például a Vaslui Megyei Sürgősségi Kórház és a kiszolgáltatott embereket foglalkoztató helyi húsfeldolgozó üzem, illetve megtekintik a Iaşi megyei Nicolinába az ukrán menekülteknek megnyitott központot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.03)

Rozália Gănciulescu