În Italia este propus un proiect de lege prin care folosirea cuvintelor din alte limbi în comunicări oficiale să fie sancționată cu amenzi

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Grecu – În Italia, partidul premierului Giorgia Meloni a propus un proiect de lege prin care folosirea cuvintelor din alte limbi în comunicări oficiale să fie sancționată cu amenzi între 5.000 și 100.000 euro. Amenzile sunt considerate însă exagerate chiar și în cadrul coaliției de guvernare. Cu detalii vine corespondentul RRA Elena Postelnicu.
Reporter: Inițiativa aparține lui Fabio Rampelli, membru al formațiunii Fratelli d’Italia al premierului Giorgia Meloni. Cel mai criticat cuvânt – de altfel și cel mai folosit – este cel de briefing, majoritatea deputaților optând pentru simpla riunione – reuniune din italiană. Reprezentanții guvernului de la Roma nu se opun acestei propuneri de lege, însă unii dintre ei consideră că, pentru a proteja limba maternă, nu este neapărat nevoie de amenzi.
Matteo Salvini, vicepremier și ministru al infrastructurii: Nu sunt de acord cu sancțiunile. Dacă cineva vrea să folosească un cuvânt străin, nu este atât de grav. Cu toate problemele care există în prezent în administrația publică, aș permite acestora măcar libertatea de a se exprima așa cum doresc, fără a da pedepse.
Reporter: Limba italiană, la fel ca și majoritatea limbilor europene, a adoptat mulți termeni din engleză în ultimii ani, aceasta chiar și într-o țară în care muzica ascultată de cetățeni este în proporție de 80% italiană, iar toate filmele sunt dublate, fără ca telespectatorii să aibă posibilitatea de a auzi și alte limbi internaționale, ca engleza sau franceza./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 aprilie)