MTI: Péter Szijjártó – Până în 2030 va fi realizată a patra legătură rutieră rapidă între România şi Ungaria

Am ajuns la un acord cu privire la finalizarea, până în anul 2030, a celei de a patra legături rutiere rapide între România şi Ungaria – a declarat marţi, la Bucureşti, ministrul ungar al afacerilor externe şi comeţului exterior, Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat al Ministrului ungar de Externe, la o conferinţă de presă susţinută împreună cu vicepremierul României Sorin Grindeanu, şeful diplomaţiei ungara a accentuat că, în conformitate cu ţintele stabilite anterior, între cele două ţări trebuie realizată câte o nouă legătură rutieră rapidă din cinci în cinci ani. „Acestea le-am reuşit în 2015 şi 2020. De asemenea, este în curs de pregătire şi «succesul» din 2025” – a precizat ministrul ungar de externe. „Azi am asigurat şi succesul pentru anul 2030, dearece am convenit realizarea celei de a patra legături rutiere rapide” – a adăugat Péter Szijjártó.

Ministrul ungar a mai precizat că drumul expres Budapesta – Békéscsaba va fi prelungit până la graniţa cu România, urmând ca legătura cu sistemul rutier din România să fie realizată la sud de Salonta. „Am stabilit inclusiv locul de intersectare a graniţei, iar autorităţile de la Méhkerék (Micherechi) se pregătecs deja” – a adăugat ministrul ungar de externe. Péter Szijjártó a afirmat că dezvoltarea continuă a cooperării între România şi Ungaria este un interes strategic deosebit, atât din punctul de vedere al minorităţii maghiare din România, cât şi pentru extindrerea relaţiilor economice.

Péter Szijjártó a amintit că, anul trecut, valoarea scimburilor comerciale bilaterale a depăşit suma de 12 miliarde de euro, iar România a devenit a treia piaţă de export pentru produsele din Ungaria. La rândul său, vicepremierul Sori Grindeanu a mulţumit pentru sprijinul Ungariei în ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schegen, după care s-a referit la proiecul cosntruirii unui punct de trecere a frontierei între România, Ungaria şi Serbia, la Beba Veche. „Prietenii noştri din Ungaria sunt într-un stadiu mai avansat cu partenerii din Serbia. Sper (…) că noi vom reuşi să recuperă această întârziere” – a declarat Sorin Grindeanu, care a amintit şi de lucrările privind a treia legătură rutieră rapidă între România şi Ungaria.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a anunţat că până în vară va fi obţinută autorizaţia de mediu pentu centura oraşului Salonta, până în octombrie va fi realizat proiectul tehnic, iar până la sfârşitul anului vor fi lansate licitaţiile./ademeny/czaharia

MTI – 4 aprilie