Târgul de Carte Gaudeamus Radio România continuă la Cluj-Napoca

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboș – Târgul de Carte Gaudeamus Radio România continuă la Cluj-Napoca, în ciuda vremii nefavorabile. Despre evenimentele de joi relatează de la Radio România Cluj Doina Borgovan.
Reporter: Ninsoarea abundentă și vremea rece au fost combătute de dimineață, la Târgul Gaudeamus, cu o lansare a unor texte siciliene. Italienistul și traducătorul Laszlo Alexandru a prezentat volumele IX și X din integrala de proză scurtă a lui Luigi Pirandello, apărute la editura „Ecou Transilvan”. Lectura acestor texte este deopotrivă agreabilă, dar și plină de învățăminte, spune profesorul Laszlo.
Laszlo Alexandru: Atenția lui față de detaliile infinitezimale, care sunt luate cu penseta, așa, și întoarse în moduri surprinzătoare, e în stare să ia o dramă, să o întoarcă într-o mică ironie, implicită însă, sau invers, o povestioară amuzantă, să o cotească spre un deznodământ înfricoșător, îngrozitor, horror.
Reporter: Seria de autor Pirandello va cuprinde în total 15 volume. Următoarele trei sunt programate să apară la Târgul Gaudeamus de anul viitor. Foarte multe dintre titlurile de la târg sunt romane best-seller, traduse în română imediat după apariția lor în străinătate.
-: Este autorul franco-palestinian Karim Kattan, care a publicat romanul „Palatul celor două coline”, care a apărut în traducerea Adrianei Copaciu-Lazar și Andrei Lazar. A fost laureat cu premiul celor cinci continente ale francofoniei în anul 2021.
Reportetr: Târgul de carte Gaudeamus continuă până duminică la Cluj, iar orarul de vizitare este zilnic, între orele 10:00 și 20:00./abranescu/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (6 aprilie)