În Ungaria, s-au făcut plăţi record în agricultură

Ca răspuns la seceta de anul trecut, la sancțiunile eșuate de la Bruxelles și la criza energetică, până la sfârșitul lunii martie a fost plătită fermierilor o sumă record de peste 300 de miliarde de forinţi, sub forma unor subvenţii, a precizat ministrul ungar al agriculturii, István Nagy, potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri de ministerul de resort. Ministrul a amintit că Guvernul ungar depune eforturi pentru păstrarea lichidităţii producătorilor agricoli. Tocmai de aceea a făcut tot posibilul pentru a procesa subvențiile solicitate de fermieri și pentru a face plățile cât mai repede. Drept urmare, resursele pentru munca depusă și obligațiile asumate au ajuns la părțile interesate în acest an, chiar înainte de Paște, într-o sumă record, în valoare de peste 300 de miliarde de forinţi. István Nagy a mai menționat că un total de aproape 109 miliarde de forinţi au fost plătiți până la sfârșitul lunii martie pentru proiectele lansate ca parte a programului de management de mediu. Producătorii care participă la agricultura ecologică au primit subvenţii în valoare de aproximativ 18 miliarde de forinţi, iar plățile compensatorii pentru zonele agricole Natura 2000 și alte zone afectate au depășit 12 miliarde de forinţi. Aşadar, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală, cei vizați au primit subvenții pentru terenurile agricole şi pentru alte suprafeţe în valoare totală de 140 de miliarde de forinţi.
Ministrul ungar a mai subliniat că au fost continuate şi plățile anticipate și parțiale efectuate în ultimul trimestru al anului trecut.
„Guvernul este întotdeauna alături de fermieri. Aceste fapte arată clar că am mobilizat toate instrumentele posibile ale sistemului de sprijin agricol pentru a gestiona situația economică dificilă și pentru a ajuta producătorii”, a mai subliniat ministrul ungar al agriculturii./rganciu/lalexandrescu

(MTI – 7 aprilie)