Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul României a aprobat plata contribuției voluntare a României către următoarele Fonduri Voluntare ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord: Fondul voluntar de consolidare a capacităţii de apărare a Republicii Moldova și Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina. Guvernul a decis că se aprobă suma de aproximativ 1,6 milioane dolari, rămasă necheltuită din contribuția României la Fondul voluntar al NATO pentru susținerea forțelor armate din Afganistan (tranșa a II-a), ce va fi direcționată către Fonduri Voluntare NATO destinate întăririi capacității de apărare a Republicii Moldova și Ucrainei.

În urma deliberărilor de la nivelul Alianței s-a decis ca sumele rămase necheltuite să fie returnate la bugetele naționale ale statelor donatoare sau redirecționate de către acestea către alte Fonduri Voluntare ale NATO. Decizia alocării acestor fonduri, prin intermediul NATO, în beneficiul Republicii Moldova și al Ucrainei, este în concordanță cu obiectivele fixate prin Programul de guvernare 2021-2024 și reflectă angajamentelor asumate de România la nivel înalt în cadrul forurilor internaționale.

 

2) Două autovehicule utilitare destinate zonelor din Ucraina afectate în urma agresiunii lansate de Federaţia Rusă la 24 februarie 2022, au fost predate recent de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Barourilor din România, a informat reprezentantul Consulatului României la Solotvino, Spiridon Pralea. Cele două autovehicule vor fi trimise în zonele cele mai afectate de război, prin grija Consiliului Comunităţii Teritoriale Solotvino, a spus Pralea.

Constatăm, încă o dată, cu multă satisfacţie, că Uniunea Naţională a Barourilor din România acordă în continuare o atenţie deosebită acţiunilor sale pe palierul ajutoarelor umanitare, mai ales în domeniul medical şi de logistică, desfăşurate atât în sprijinul zonelor în care se află membrii comunităţii româneşti din Transcarpatia şi a persoanelor strămutate din zonele de război la Solotvino, cât şi, în egală măsură, în sprijinul regiunilor celor mai afectate de agresiunea Federaţiei Ruse, în contextul foarte dificil cauzat de aceasta. Suntem convinşi că aceste acţiuni de sprijin nu se vor opri aici, a adăugat Spiridon Pralea.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.