Trei ediții speciale ale emisiunii GPS Cultural, la Radio România Cultural

În perioada Pascală, Radio România Cultural dedică Memoriei trei ediții speciale ale emisiunii GPS Cultural, amintind de cei care au fost oponenți ai regimului comunist, de cei care au devenit martiri ai represiunii, dar și de cei care fac eforturi ca amintirea lor să fie transmisă generațiilor viitoare.

„De ce e atât de importantă memoria în viața noastră, a fiecărui individ, și mai ales a unui popor?”, se întreba Gabriel Liiceanu în cadrul unei discuții cu public, în care i-a fost interlocutor Horia Roman Patapievici. Dialogul a deschis seria manifestărilor pe care, anul acesta, Editura Humanitas le dedică Centenarului Monica Lovinescu. Răspunsul pe care însuși filosoful l-a dat este următorul: „memoria unui popor este istoria lui și riscăm ca pierzând-o să murim ca popor. Monica Lovinescu are ca axă a gândirii ei politice revendicarea memoriei”.

Această discuție amplă, în care este evocată figura Monicăi Lovinescu și a lui Virgil Ierunca, un exercițiu de admirație și aducere aminte, va putea fi ascultată în ediția specială a emisiunii GPS Cultural de vineri, 14 aprilie, de la ora 17:00.

Seria emisiunilor dedicate Memoriei, realizate de Anca Mateescu și Diana Joicaliuc, va continua, luni (17 aprilie) și marți (18 aprilie), cu două ediții sub genericul Sighet 30. Pentru memorie.

Se împlinesc 30 de ani de la înființarea, sub egida Consiliului Europei, a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, în fosta închisoare stalinistă de la Sighet, iar una din principalele misiuni ale Memorialului de la Sighet este să fie un reper pentru tinerele generații, deoarece: „cunoașterea trecutului este pașaportul pentru un viitor mai bun”, spune Dennis Deletant, profesor la Universitatea din Londra, fost rector al Școlii de vară de la Sighet.

Despre demersurile pentru înființarea Memorialului de la Sighet ne vorbește scriitoarea Ana Blandiana, președinta Fundației Academia Civică: „Dacă cineva mi-ar fi spus atunci că intru într-o dependență pentru următoarele trei decenii, că timp de treizeci de ani, mai ales, soțul meu nu o să facă decât să muncească pentru construirea acestei instituții, despre care nici nu știam că va fi într-adevăr o instituție, cred că nu aveam curajul să intrăm în toată povestea”.

Apoi, istorici reputați ne vor oferi un ghidaj sonor prin Memorial, vor vorbi despre condițiile cumplite în care în anii ’50 a fost întemniţată elita politică și intelectuală a României interbelice. Vom afla și de ce a fost Sighetul locul preferat de comunişti pentru exterminarea acesteia, dar și alte amănunte impresionante legate de istoria și semnificația acestui loc, acum păstrător de memorie, de represiunea comunistă în general și de necesitatea aducerii aminte.