2023. április 13

A mioveni Dacia gyár öt napra leállítja tevékenységét

A mioveni Dacia gyár csütörtöktől öt napra leállítja tevékenységét. A döntést a félvezetők hiánya miatt hozták meg és az idén ez az első alkalom, amikor felfüggesztik a termelést. A cég képviselői közölték,  hogy a dolgozók kompenzációs fizetést, húsvéti jutalmat és étkezési utalványt kapnak. Az elmúlt hónapokban a gyár nagyon magas termelési szintet regisztrált, összesen több mint 57 600 járművet szereltek össze itt, azaz 17 000 autóval többet, mint 2022 hasonló időszakában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Márciusban 14,5 százalékra lassult az infláció

Márciusban 14,5 százalékra mérséklődött az éves infláció Romániában a februári 15,5 százalékról, közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). Februárhoz képest átlagosan 1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban. Tavaly decemberhez képest 2,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex Romániában. A legnagyobb mértékben az élelmiszerárak nőttek az utóbbi egy évben, átlagosan 21,56 százalékkal, míg a nem élelmiszer jellegű termékek 11,06, a szolgáltatások pedig 10,83 százalékkal drágultak. Az INS adatai szerint legnagyobb mértékben a cukor drágult, 61 százalékkal. A vaj 38 százalékkal került többe, mint tavaly márciusban, a burgonya 36, a tojás 34, az étolaj 32 a tej pedig 30 százalékkal drágult egy év alatt.  Az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött Romániában, az azt követő két hónapban lassulni kezdett, majd februárban egy megtorpanás, újabb enyhe gyorsulás következett. A fogyasztói árindex több mint egy éve kétszámjegyű Romániában és tavaly június óta márciusban először csökkent 15 százalék alá. Az elmúlt 12 hónapban 13,2 százalékos volt az átlagos infláció Romániában. A román jegybank (BNR) arra számít, hogy a következő hónapokban gyorsabb ütemben mérséklődik a fogyasztóiár-index, az energiaár-korlátozó és árkompenzációs intézkedések hatására. Februárban a BNR 7 százalékra csökkentette az idei év végére vonatkozó inflációs előrejelzését, miután novemberben még 11,2 százalékos fogyasztói árindexet prognosztizált a 2023 végére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Módosult az ukrán menekülteknek nyújtott pénzügyi támogatás mechanizmusa

Sürgősségi rendelettel módosította szerdán a kormány az ukrán menekülteknek nyújtott pénzügyi támogatás mechanizmusát. A dokumentum értelmében az Ukrajnából érkező menekültek négy egymást követő hónapon keresztül fejenként meghatározott összeget kapnak szállásra és élelemre. Így átalakul az ukrajnai menekültek anyagi támogatásának folyamata, vagyis a romániai vendéglátók már nem kapnak pénzt szállásra és élelemre, mint eddig. „A kormány a következő időszakban olyan határozatot tervez elfogadni, amely meghatározza az összeget, amelyben a menekülteket részesiti, akik csak akkor kaphatják meg a pénzt, ha dolgoznak, illetve ha gyermekeik iskolába járnak”, tájékoztatott Dan Cărbunaru szóvivő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Minden minisztérium benyújtotta a kormánynak a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó terveket

Minden minisztérium benyújtotta a kormánynak a költségvetési kiadások csökkentésére vonatkozó terveket, közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő, hozzáfűzve: A kabinet következő ülésén elemzik a miniszterelnök által kért csökkentési csomagot és meghozzák a szükséges döntéseket. Nicolae Ciucă miniszterelnök a hét elején arra kérte a minisztereket, hogy sürgősen terjesszenek elő javaslatokat a kiadások csökkentésére, tekintettel arra, hogy az idei év első negyedévében a költségvetés bevételei a vártnál alul maradtak. A miniszterelnök leszögezte, hogy szó sincs leépítésről és bércsökkentésről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.13)

Rozália Gănciulescu