24CHASA: România și Ucraina negociază pentru a rezolva criza cerealelor

România și Ucraina vor începe negocierile pentru rezolvarea crizei cerealelor. Acest lucru a devenit clar în urma unei convorbiri telefonice între miniștrii de externe ai celor două țări. Șeful diplomației ucrainiene trebuia să fie joi la București pentru o întâlnire trilaterală cu omologii săi din România și Republica Moldova, dar și-a anulat vizita în ultimul moment din motive de securitate.
În timpul convorbirii telefonice, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a propus ca ministerele agriculturii din cele două țări să discute direct problema crizei cerealelor. La rândul său, omologul său Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere tot sprijinul posibil Ucrainei în contextul războiului agresiv declanșat de Federația Rusă, atâta timp cât va fi necesar. El a insistat însă pe garanții că toate produsele agricole destinate țărilor terțe care intră în România o vor părăsi către destinațiile stabilite, a informat Ministerul Afacerilor Externe.
La scurt timp după convorbirea telefonică, ministrul Kuleba a confirmat deplina disponibilitate a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens, mai precizează ministerul.
România este una dintre țările care oferă ajutor Ucrainei pentru a exporta produse agricole, dar acest lucru a dus la nemulțumiri și proteste în rândul fermierilor care se plâng de scăderea prețurilor. Partidul Social Democrat (PSD) din România a cerut marți (11 aprilie) Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile ucrainene pentru suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina după modelul Poloniei, transmite Agenția bulgară BTA.

https://www.24chasa.bg/biznes/article/14226136

Articol de Martina Gancheva, BTA

24CHASA (Bulgaria), 13 aprilie 2023
Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/rlambru